Битва за Україну. День триста дев’яносто третій

Битва за Україну. День триста дев’яносто третій

Укрінформ
Окупанти, які були розміщені в населеному пункті Нова Каховка Херсонської області залишили місто! Словаччина передала Україні перші чотири літаки-винищувачі МіГ-29

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’яносто третій день Великої війни: чим жили Україна та українці  23 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Дводенний саміт ЄС

Лідери Європейського Союзу на саміті 23 березня, обговорять із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем розв`язану росією війну в Україні, а також схвалять план збільшення поставок артилерійських снарядів Києву – Reuters. У режимі телеконференції перед учасниками саміту виступить Президент України Володимир Зеленський

Під час зустрічі з генеральним секретарем ООН перед початком Європейської ради лідери країн ЄС підтвердили свою підтримку положенням та принципам Хартії ООН та звернулися до російського керівництва із вимогою негайно та безумовно вивести свої війська з усієї території України - сайт Європейської ради.

Президент Зеленський у відеозверненні до лідерів країн ЄС запропонував провести саміт щодо мирного плану в одній з європейських столиць – ЗМІ. Зеленський сказав, що хоче організувати "саміт мирного плану" в Києві, "але розуміє, що всім може бути важко приїхати в Україну, тому запитав, чи можна провести такий саміт в одній зі столиць ЄС". Президент України протягом близько 10 хвилин звертався до лідерів ЄС у відеодзвінку під час відвідування міст на півдні України.

ЄС та ООН мають дуже конструктивне співробітництво у розв'язанні глобальних проблем, серед яких є пошук рішення для зупинки війни росії проти України та подолання її глобальних наслідків для країн, що розвиваються. Про це у Брюсселі представникам преси розповіли Президент Європейської ради Шарль Мішель та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

ЄС має винести для себе уроки з російської агресії проти України, наростити власне оборонне виробництво, щоб допомогти собі та бути здатним допомогти Україні в часи скрути - прем’єр Латвії

***

-   Станом на 22 березня 2023 року всі підрозділи армії окупанта, які були розміщені в населеному пункті Нова Каховка Херсонської області залишили місто – Генштаб.

-   Словаччина передала Україні перші чотири літаки-винищувачі МіГ-29 - Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини.

-   Парламент Ісландії проголосував за резолюцію про визнання Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу - mbl.is. Резолюцію підтримали одностайно всі 48 депутатів, які були присутні на засіданні, і це були депутати від усіх партій, представлених в парламенті. Президент Зеленський подякував Ісландії за ухвалену резолюцію.

-   У будівлі Міжнародного кримінального суду (МКС) відбулося підписання угоди про відкриття field (польового – ред.) Офісу прокурора МКС в Україні. З української сторони документ підписав генпрокурор Андрій Костін. Офіс буде відкрито в Києві.

-   Україна подала до Фінляндії запит на тристоронні переговори щодо винищувачів Hornet між Києвом, Гельсінкі та Вашингтоном, оскільки це літаки американського виробництва - Helsingin Sanomat. Запит надійшов після того, як прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час візиту до Києва обговорила з президентом України можливість передачі країні винищувачів Hornet.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми знали задовго до видачі ордера на арешт МКС, що розмова з путіним не має сенсу...Україна не відкидає ідею переговорів, але не з путіним. Україна робила численні спроби досягти мирного врегулювання. Від моменту обрання Зеленського Президентом у 2019 році до 24 лютого 2022 року Україна провела 88 раундів переговорів за посередництва Франції та Німеччини. росія розтоптала всі ці зусилля й натомість обрала варварську, геноцидну загарбницьку війну»

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «Основними силами рф на цьому напрямку (Бахмутському – ред.) є представники пвк “вагнер”. Не шкодуючи нічого, вони втрачають значні сили та видихаються. Зовсім скоро ми скористаємось цією нагодою, як свого часу робили це під Києвом, Харковом, Балаклією та Куп’янськом».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «путін не планує миру, він планує нову війну. Жорстокі бої, які нині зосереджені навколо Бахмута на сході України, демонструють, що росія готова «просто кинути ще тисячі й тисячі військ, щоб отримати багато втрат за мінімальну вигоду»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   За добу в Бахмуті відбулося 29 боєзіткнень, 222 рази ворог обстрілював весь Бахмутський фронт ствольною артилерією і РСЗВ і 44 обстріли здійснено по самому місту. 107 окупантів було знищено, 137 зазнали поранень -  Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ  

-   Упродовж місяця російська армія втратила у війні проти України близько 25 000 солдатів убитими - Ден Райс, спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Також близько 75 000 втрат рф в Україні за березень – це поранені.

-   На Донецькому напрямку Сили спецоперацій у співпраці з підрозділом Сил оборони знищили російський радіолокаційний розвідувальний комплекс "Зоопарк-2" – МОУ.

-   Українські захисники роблять все можливе, аби на Херсонщині очистити від загарбників 20-30 кілометрову зону на Лівобережжі - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь». Кількість обстрілів з боку Кінбурнської коси суттєво зменшилась, адже було уражено пункт постачання і складування боєприпасів. Зараз ворог не має потужної підтримки, і навіть пересування суходолом для нього ускладнено, оскільки Сили оборони намагаються тримати під вогневим контролем той перешийок, який пов’язує материкову частину Лівобережжя з Кінбурнським півостровом.

***

-   Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції більше не розглядається - ЗМІ. Це рішення пов'язане з труднощами, які виникнуть під час верифікації в такій зоні, а також з мілітаризацією території навколо неї.

-   Ворожа армія завдала масованого удару (6 ракетних обстрілів) по Запоріжжю 22 березня з реактивної системи залпового вогню «Смерч» - ГУ ДСНС.  1 людина померла, в лікарнях перебуває 21 людина, яка отримала поранення, з них 5 - в тяжкому стані.

-   Рятувальники виявили тіла 9 загиблих під завалами будівель внаслідок російської атаки дронів у Ржищеві Київської області – ДСНС. Постраждали семеро людей і була врятована 1людина.

-   російські війська вбили в Україні 465 дітей та ще 940 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський відвідав Херсонську область, де ознайомився з перебігом відновлення інфраструктурних об’єктів, зруйнованих унаслідок повномасштабної агресії росії - пресслужба глави держави. Президент провів координаційну нараду з питань актуальної безпекової ситуації та стану ліквідації наслідків пошкоджень об’єктів критичної інфраструктури.

-   Україна в рамках зернової угоди має і виконує зобов'язання перед ООН і Туреччиною, якими продекларувала збереження за собою права здійснювати поставку українського зерна ще на 120 днів. Про жодні додаткові умови, окрім поставок збіжжя морським шляхом, в угоді не йдеться - МЗС

-   Синод Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, заявив про рішення захищати Києво-Печерську Лавру "всіма законними засобами" - звернення синоду УПЦ МП. Очільники УПЦ МП заявили про зростаючий тиск і закликали прихильників їхньої церкви до "твердого і непохитного стояння у вірі".

-   Станом на ранок 23 березня енергосистема України продовжує працювати з резервом потужності, але можливі нетривалі відключення електроенергії у Житомирській області – Міненерго

-   На засіданні п’ятої сесії Тернопільської обласної ради було запропоновано розірвати договір користування комплексом споруд Почаївської лаври УПЦ МП - Михайло Головко, голова Тернопільської облради.  У січні за розпорядженням голови обласної ради на Тернопільщині створили робочу групу з питань правомірності використання УПЦ МП комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври.

-   Національне агентство з питань запобігання корупції внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни – НАЗК.

-   Новий міністр освіти та науки Оксен Лісовий подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. У разі виявлення порушень академічної доброчесності пообіцяв відмовитися від ступеня кандидата наук – ЗМІ. 20 березня 2023 року з’явилась інформація про те, що у науковій роботі Лісового начебто міститься плагіат.

***

-   Національний банк України скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи LEO та виключив інформацію про цю платіжну систему з Реєстру платіжної інфраструктури - пресслужба НБУ. Рішення ухвалене в зв’язку із застосуванням персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ТОВ «ФК ЛЕО», що є оператором цієї платіжної системи.

-   Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) наклала штрафні санкції у розмірі 850 тис. грн на ТОВ «Хмельницькгаз Збут» через порушення вимог законодавства та ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу – НКРЕКП.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Нідерланди відправляють до Німеччини ще 60 військових для тренування українських військових, цей внесок є доповненням до 230 військовослужбовців, яких Міністерство оборони нещодавно надало для участі в навчальній місії ЄС -  Кайс Оллонґрен, міністр оборони.  Цього року разом із європейськими колегами сприятимуть підготовці загалом 30 000 українських військових.

-   Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен анонсував передачу Україні трьох танків Leopard 2 - видання MTV. Передача Leopard 2 є частиною 14-го пакета військової допомоги, рішення про який президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив сьогодні на пропозицію уряду.

-   У Міжнародному кримінальному суді висловили жаль з приводу погроз на адресу установи через ордер на арешт путіна - МКС. Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав, що погрози високопоставлених представників рф на адресу МКС неприйнятні.  Глава адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш сказав, що попри ордер на арешт президента росії путіна, в Угорщині не стануть арештовувати російського лідера, якщо він приїде в країну.

-   Міжнародний валютний фонд вважає, що українська влада провела вражаючу роботу щодо управління національною економікою у складних умовах після початку масштабного вторгнення росії - МВФ

-   Уряд Косова приєднався до санкцій США проти російської ПВК «Вагнер», де-факто назвавши її транснаціональною злочинною організацією – Euractiv. Санкції США спрямовані на зменшення можливостей росії вести війну проти України.

-   22 березня кабінет міністрів Чеської Республіки схвалив проєкт закону згідно з яким громадяни росії та білорусі, які одночасно є громадянами іншої країни, більше не зможуть отримати чеську візу та дозвіл на довготривале проживання в Чехії - Radio Prague International.  У 2022 році, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Чехія зупинила видачу віз: спочатку громадянам росії, а потім і білорусі. Також Чехія заборонила громадянам цих країн безвізовий транзит через свої аеропорти та прямий в'їзд на територію Чехії російських туристів із країн, які не входять до Шенгенської зони.

-   В ОБСЄ 38 країн-учасниць ініціювали запуск так званого "московського механізму", що передбачає створення місії експертів з метою встановлення фактів порушення прав людини у республіці білорусь. Відповідна спільна заява була виголошена постійним представником Канади в ОБСЄ Джоселін Кіннер під час засідання Постійної ради у Відні.

-   Президент Фінляндії Саулі Нііністьо підписав закон про вступ країни до НАТО – Yle. 1 березня фінський парламент схвалив пропозицію щодо вступу Фінляндії до НАТО.

-   Служба інформації та безпеки Молдови повідомила, що за її розпорядженням заблокують п’ять інтернет-ресурсів, пов'язаних з російським порталом Sputnik -  NewsMaker. Йдеться про вебсайти sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru та md.sputniknews.ru.

ВОРОГ

-   росія не може поставити життєво важливі оборонні замовлення для індійських військових через війну проти України - Reuters. Представник Військово-повітряних сил (IAF) Індії повідомив групі парламентського комітету, що росія запланувала “велику поставку” цього року, яка не відбудеться.

-   У білорусі сформували новий зенітний ракетний полк, який розмістили за 50 км від кордону з Україною – міноборони білорусі. Полк розміщений в Луниці.

-   шойгу нагородив орденами пілотів винищувачів Су-27, які здіснили атаку на з американський розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем – ЗМІ. Координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі це безглуздям. «Я не знаю іншої армії у світі, які б нагороджували льотчика за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інакше розуміння цього», - підкреслив Кірбі.

-   медведєв заявив, що компетенція Міжнародного кримінального суду (МКС) для Росії є нікчемною, додавши, що ситуація, яка передбачає арешт російського президента за рішенням МКС, означатиме оголошення війни росії росЗМІ.

-   Засновник ПВК «Вагнер» пригожин готується згорнути операції своєї приватної армії на території України після того, як російські регулярні війська скоротили поставки людей та боєприпасів «вагнерівцям» - Bloomberg

-   Сукупний обсяг вантажних авіаперевезень у рф, включно з поштою, торік на тлі санкцій скоротився на 59,42% - до 599 050 тонн, тобто до рівня 2001 року - росавіація. Повітряні перевезення вантажів впали на рівень початку 2000-х років, пише видання.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-