Австрія погрожує заблокувати підсумкову декларацію саміту ЄС через питання міграції

Австрія погрожує заблокувати підсумкову декларацію саміту ЄС через питання міграції

Укрінформ
Австрія може заблокувати спільну підсумкову декларацію глав держав і урядів ЄС на саміті в Брюсселі 9-10 лютого, якщо не буде досягнуто конкретних домовленостей щодо більш жорсткого підходу у питанні міграції.

Як передає Укрінформ, це сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу Welt федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

"Порожніх слів буде недостатньо. Нарешті потрібно чітко і однозначно взяти на себе зобов'язання посилити захист зовнішніх кордонів і використовувати для цього відповідні фінансові ресурси з бюджету ЄС", - сказав глава австрійського уряду.

Він додав, що в іншому випадку Австрія не зможе підтримати підсумкову декларацію Європейської Ради. "З цього питання було достатньо розмов, нарешті повинні послідувати конкретні кроки. Настав час повернути міграцію до порядку денного Європейської ради, але тепер йдеться вже про конкретні заходи", - продовжив Негаммер.

За його словами, кілька держав-членів ЄС наполягають на досягненні конкретного прогресу в консультаціях напередодні саміту ЄС з метою стримування нелегальної міграції, яка знову різко зросла в минулому році. "Кілька інших країн-членів ЄС поділяють нашу думку про те, що система притулку не працює. Саме тому ми звернулися з цим питанням у спільному листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля та президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн напередодні спеціального саміту", - сказав канцлер.

Окрім Австрії, лист підписали ще сім глав держав та урядів з Данії, Естонії, Литви, Латвії, Мальти, Греції, Словаччини та Естонії. У листі лідери ЄС закликали до більш конкретної підтримки з боку Єврокомісії та більшого залучення прикордонного агентства ЄС Frontex до захисту зовнішніх кордонів, а також до збільшення кількості депортацій шляхом покращення співпраці з країнами транзиту та країнами походження. Крім того, у листі міститься заклик більш активно використовувати візову політику як важіль для підвищення готовності третіх країн до прийняття мігрантів. Вісім глав держав і урядів заявили про необхідність "якнайшвидшого прогресу щодо всього пакту ЄС про міграцію та притулок, а також перегляду Шенгенського прикордонного кодексу та узгодження законодавчих пропозицій, спрямованих на врегулювання міграційної ситуації".

Читайте також: У Європі зареєстрували вже майже п'ять мільйонів біженців з України - ООН

В інтерв’ю WELT канцлер Австрії, передусім, закликав до суттєвих поліпшень в рамках Шенгенської системи. За його словами, близько трьох чвертей з понад 100 тис. прохачів притулку в Австрії минулого року не були раніше зареєстровані в інших країнах ЄС та/або Шенгенської зони. Він заявив, що це становить "величезну проблеми безпеки для всього Європейського Союзу", якщо десятки тисяч людей можуть безперешкодно перетинати кордони ЄС і країн Шенгенської зони.

Як вже повідомлялося, 9-10 лютого у Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської Ради, під час якої глави держав та урядів країн ЄС розглядатимуть питання економіки, міграції, а також продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії. 

Фото: ÖVP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-