Президентка Грузії: Саакашвілі не звільнять навіть із моїм помилуванням

Президентка Грузії: Саакашвілі не звільнять навіть із моїм помилуванням

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що засуджений третій президент країни Міхеїл Саакашвілі не може бути звільнений навіть у разі помилування, бо його звинувачують ще у трьох справах.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Ехо Кавказу.

«6 лютого Тбіліський міський суд не ухвалив вирок Міхеїлу Саакашвілі. Президент не обговорює і не може обговорювати справедливість/несправедливість цього рішення, але політична оцінка цього рішення залежить від усіх нас - зрозуміло одне, що цим рішенням грузинський народ був засуджений до того, щоб ходити замкненим колом і залишитися заручником цієї ситуації», - заявила Зурабішвілі.

Глава грузинської держави додала, що «країна не зможе відновити своє обличчя та репутацію» із помилуванням.

У довірі до Грузії, що похитнулася, президент звинуватила як правлячу партію, так і опозицію.

Читайте також: Суд у Грузії відмовився звільнити Саакашвілі за станом здоров'я

«Безпрецедентна дискредитація країни продовжується, заважає правильному розвитку наших відносин з нашими партнерами, заважає висловити солідарність українському народу та країні під час цього найважчого випробування, що завдає шкоди грузинській традиції, заважає нашій визнаній європейській перспективі, заважає нам працювати над 12 рекомендаціями (для отримання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС - ред.) та заважає набути статусу кандидата», - вважає Зурабішвілі.

За її словами, наразі всі інші важливі для Грузії питання сьогодні навіть не обговорюються на публічному рівні.

«Урядом не виробляється необхідна стратегія – ні на наростаючі тенденції відтоку нашої робочої сили, в основному молоді, ні на масовий приплив з росії та на запобігання його можливим загрозам», – додала вона.

Читайте також: Депутати просять Грузію відпустити Саакашвілі на лікування за кордон

За словами грузинського лідера, у країні виникло питання і сумніви, що є образливим для більшої частини її населення - «чи Грузія слідуватиме заявленому курсу або повернеться на орбіту росії?».

«Репутація країни була підірвана, довіра похитнулася, наше місце у новому геополітичному контексті стало невизначеним. Це саме по собі могло бути небезпечним, якби росія вважала, що ми втратили явну підтримку наших традиційних партнерів», - вважає Зурабішвілі.

За її словами, всі повинні перестати спекулювати та грати з майбутнім Грузії, взяти на себе відповідальність та перестати псувати її імідж.

Як повідомлялося, громадянина України Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Читайте також: Подоляк готовий особисто поїхати в Грузію і забрати Саакашвілі

Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

1 лютого 2023 року під час пресконференції з президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Читайте також: Зеленський закликав світ урятувати життя Саакашвілі

Верховна Рада України звернулася до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, Парламентської Асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Євросоюзу щодо необхідності негайного переведення третього президента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

Фото: 1tv.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-