У Києві демонтували пам’ятник Чкалову

У Києві демонтували пам’ятник Чкалову

Фото, відео
Укрінформ
У столиці в середу, 8 лютого, демонтували пам’ятник радянському льотчику Валерію Чкалову, який був розташований на розі вулиці Олеся Гончара та вулиці Михайла Коцюбинського у Шевченківському районі.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація, передає Укрінформ.

«Сьогодні демонтували пам’ятник Чкалову, який є класичним загальнорадянським героєм, якого нав’язували всім з москви. У той час «союзна» політика будувалась, зокрема, на спільних так званих героях, які наразі в українців викликають винятково негативні асоціації. Спільно з громадськістю боремося з ідолами країни, якої вже не існує. У Києві немає місця пам’ятникам, скульптурам та меморіальним дошкам, які нам примусово нав’язувала радянська влада», – підкреслив Дмитро Білоцерковець.

У Києві демонтували пам’ятник Чкалову / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Демонтаж пам’ятника Чкалову було здійснено силами КП УЗН Шевченківського району. Для виконання роботи була задіяна бригада з п’яти людей, автомобіль з краном-маніпулятором та вантажівка.

Цього тижня також планують демонтувати пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, який розташований у Маріїнському парку Києва.

Микола Ватутін – радянський воєначальник, генерал армії, герой Радянського союзу. Він брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру, доля яких склалася трагічно. Найбільше Ватутін «прославився» під час Другої світової війни. Його невміле керівництво військами призводило до величезних втрат серед особового складу.

«Пам’ятникам цим радянським постатям не місце на вулицях української столиці. У керівництва міста давно була політична воля на ці рішення, але через багато юридичних колізій ми не могли їх ухвалити. Зокрема, ми чекали на рішення Мінкульту щодо зняття з цих об’єктів пам’яткоохоронного статусу. Це фактично розв’язало нам руки. Оскільки тепер ми в законний спосіб можемо перенести ці пам’ятники без розробки науково-проєктної документації із переміщення та встановлення об’єктів», – зазначив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Читайте також: У Дніпрі демонтували пам'ятник Ломоносову

За його словами, пам’ятники Ватутіну та Чкалову перенесуть до Музею авіації вже цього тижня. Прокопів переконаний, що найближчим часом така доля чекає і решту подібних пам’ятників, які ще залишились на вулицях нашого міста.

Напередодні, 7 лютого, у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики повідомили, що пам'ятники Ватутіну та Чкалову визнано такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, тож вже найближчим часом вони мають бути демонтовані. 

Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"І хоча питання перенесення вищезазначених пам'ятників КМДА могла вирішити і без втручання міністерства, в інший визначений законом спосіб, тепер КМДА точно має виключити ці пам'ятники з Переліку щойно виявлених об'єктів, демонтувати й перенести монументи", – зазначили у міністерстві.

Як повідомлялося, 26 січня МКІП рекомендувало Київській міській державній адміністрації демонтувати пам’ятник радянському генералу Ватутіну, а також визнати його пам’яткою монументального мистецтва. 

Читайте також: Історик пропонує перейменувати Маріїнський парк і відновити церкву на місці пам'ятника Ватутіну

У листопаді 2022 року експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму вже рекомендувала вилучити з публічного простору Києва пам’ятники Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та Ватутіну в Маріїнському парку. 

Як повідомляв кореспондент Укрінформу, у середу вранці в сквері на вулиці Олеся Гончара почали підготовку до демонтажу пам'ятника російському льотчику Валерію Чкалову.

Фото: Марія Ковальчук, Анатолій Сірик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-