У росії в'язнів змушують вступати до лав ПВК «Вагнера» - погрожують новими справами

У росії в'язнів змушують вступати до лав ПВК «Вагнера» - погрожують новими справами

Укрінформ
російських в'язнів змушують вступати до лав ПВК «Вагнера», погрожуючи новими кримінальними справами. Також вербування триває у деяких російських СІЗО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у ТГ-каналі «Агентство.Новости» з посиланням на двох юристів та правозахисницю.

«Приїжджають оперативники МВС чи ФСБ, обіцяють підняти старі справи 10-20 річної давнини, за якими термін давності вже сплив, лякають, що порушуватимуть справи щодо тих, хто відмовляється йти на війну», – заявила юристка Яна Гельмель.

За її словами, на в'язнів чинять тиск у колоніях Самарської, Ростовської областей, Краснодарського краю та регіонів Північного Кавказу.

Про подібні методи тиску в колоніях Пермського краю рф також повідомила правозахисниця Оксана Асауленко. Наприклад, вона розповіла про ув'язненого, якому до звільнення залишалося п'ять місяців. За словами матері чоловіка, в останній розмові він дав їй зрозуміти, що його змусили підписати контракт із ПВК «Вагнера».

Читайте також: шойгу хвалиться уявними перемогами та активізує конфлікт із «вагнерівцями» - розвідка

Ще один юрист, який попросив не називати його імені, підтвердив, що ув'язнених вербують за допомогою погроз. За даними юриста, найактивніший набір йде в колоніях регіонів неподалік українського кордону.

Також джерела «Агентства» повідомляють, що заарештованим стали пропонувати вступити до ПВК «Вагнера» у слідчих ізоляторах, обіцяючи при цьому закрити кримінальні справи. Співрозмовники, зокрема, повідомили, що така практика склалася в СІЗО-1 Самари, СІЗО-5 Москви, а також в ізоляторі в Пермі.

На думку Гельмель, нові методи вербування російських ув'язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих та поранених серед тих, хто погодився вирушити на війну влітку-восени 2022 року.

Про вербування ув'язнених у російських в'язницях для участі у війні в Україні стало відомо влітку 2022 року. У деякі колонії із цією метою приїжджав особисто власник ПВК «Вагнера» євген пригожин.

Читайте також: Рада визнала ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією

У грудні координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що чисельність ПВК «Вагнера» в Україні могла досягти 50 тис. людей, із них 90% – колишні в'язні. У січні цю інформацію частково підтвердило Міноборони Великої Британії.

За словами голови благодійного фонду «Русь сидящая» Ольги Романової, із 50 тис. ув'язнених, завербованих ПВК «Вагнера», на фронті залишилося близько 10 тис. осіб. Інші або вбиті, поранені, зникли безвісти, дезертували або здалися в полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-