Командирам полку «Азов» вручили ордени «Золота Зірка»

Командирам полку «Азов» вручили ордени «Золота Зірка»

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак за дорученням глави держави вручив ордени «Золота Зірка» п’ятьом визволеним із полону захисникам Азовсталі, яким присвоєне звання Героя України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

Так, найвищою державною нагородою Президент відзначив командира полку Національної гвардії «Азов» Дениса Прокопенка (позивний «Редіс»), його заступника Святослава Паламаря, виконувача обов'язків командира 36-ої окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (позивний «Волина»), старшого офіцера «Азова» Олега Хоменка та командира 12-ої бригади НГУ Дениса Шлегу.

Читайте також: Командири «Азова» у Туреччині зустрілись зі своїми родинами

Урочисте вручення нагород відбулося під час зустрічі голови ОП і першої леді України Олени Зеленської із захисниками Азовсталі та членами їхніх родин у Туреччині.

«Підрозділи, якими ви керували, зробили неоціненний внесок у майбутню перемогу України. Ви й ваші підлеглі зуміли скувати величезні сили противника. Сили, яких забракло для окупації більших територій», – зазначив Єрмак, вручаючи орден командиру полку «Азов».

Керівник ОП наголосив, що захисники Азовсталі врятували багато життів на тих територіях, куди не дійшов ворог.

Читайте також: Звільнений з полону морпіх розповів про пережиті у російському полоні тортури

«Ви виграли час, і цей час не було змарновано. Тепер ми повертаємо наші території й наших людей. Україна буде вільною та соборною», – підкреслив він.

Також під час зустрічі відбувся відеодзвінок Президента України Володимира Зеленського. Глава держави привітав військовослужбовців і подякував їм за виконання важливого бойового завдання з оборони Маріуполя.

Командирам полку «Азов» вручили ордени «Золота Зірка» / Фото: Офіс Президента

«Ми всі пишаємося вами. І я надзвичайно щасливий, що з вами – рідні, і дуже щасливий, що ви в нас такі є. Ви не просто герої, ви – живі герої, і це дуже важливо. Я дякую кожному з вас. І ми зробимо все, щоб забрати ваших побратимів, які зараз у полоні. Пишаюся, що ми живемо в одній країні, за неї разом боремось і точно переможемо. Слава Україні!» – наголосив Президент.

Читайте також: росіяни катували українських військовополонених голодом – омбудсмен

Заступник командира полку «Азов» зі свого боку зауважив, що битва за Маріуполь і всі події, які з ними відбулися, зокрема визволення з полону, є «українським дивом наперекір долі».

«Всі прекрасно розуміють, що з нами мало статися. Тут є люди, які знають, що таке російські тортури й російський полон. І ця нагорода – це нагорода наших воїнів. Це нагорода нашого українського народу. Я дуже гордий з того, що я українець. Це найкрутіша нація у світі! І найкрутіша влада та найкрутіші військові», – заявив Паламар.

Перша леді України також привітала військових від імені всіх українських громадян, яких вони захищали, та вручила подарунки. Вона переказала захисникам і їхнім родинам благословення від Вселенського Патріарха Варфоломія, з яким зустрічалася напередодні в Стамбулі.

Читайте також: Фільм пресофіцера «Азова» отримав премію на Kharkiv MeetDocs

«Головне – що Україна бореться й боротиметься за всіх наших людей. Їх іще багато в російському полоні – чоловіків і жінок, військових і цивільних. І нам потрібен кожен і кожна. Живими», – наголосила Зеленська.

Захисники Азовсталі звернулися з проханням передати Президентові прапор України з підписами й побажаннями п’ятьох командирів і девізом «Без бою немає слави».

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак під час візиту до Туреччини організував зустріч п'ятьох визволених із полону захисників Азовсталі з їхніми рідними.

21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також десятьох іноземців, які воювали на боці Збройних сил України.

П'ятеро визволених командирів полку «Азов» перебуватимуть до кінця повномасштабної війни у Туреччині під особистими гарантіями безпеки Президента Ердогана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-