США запровадили санкції проти прем’єр-міністра Боснії і Герцеговини

США запровадили санкції проти прем’єр-міністра Боснії і Герцеговини

Укрінформ
Міністерство фінансів США запроваджує санкції проти прем’єр-міністра Федерації Боснія і Герцеговина Фаділа Новаліча, а також олігарха Слободана Станковича та його основної компанії.

Про це йдеться в офіційному повідомленні американського відомства, передає Укрінформ.

«Фаділ Новаліч на посаді прем’єр-міністра ФБіГ зловживав базою даних пенсіонерів на користь власної політичної партії, а також всупереч законодавству країни»,- йдеться у повідомленні.

За даними Мінфіна США, Новаліч використовував базу для політичного впливу на пенсіонерів за тиждень перед виборами 2018 року й поширював при цьому обіцянки про підвищення пенсій. У цьому зв’язку, як підкреслили у Мінфіні, Новаліч реалізовував політику, яка підриває демократичні процеси й інститути на Західних Балканах.

Крім того, санкції США запроваджені проти «однієї з найбагатших у Боснії і Герцеговині» людини - Слободана Станковича. Він є власником крупної інжинірингової компанії Integral Inzenjering A.D. Laktasi, проти якої Мінфін США також запровадив обмеження.

Читайте також: США ввели санкції проти держпрокурора Боснії та Герцеговини через корупцію

Олігархові закидають причетність до масштабної корупції в будівельному секторі в Республіці Сербська, з керівництвом якої він підтримує тісні зв’язки. Станкович раніше також володів телекомпанією ATV, яку контролює лідер боснійських сербів Мілорад Додік, проти якого США ввели санкції у січні.

Як повідомлялося, після укладення в 1995 році Дейтонських угод, які завершили громадянську війну в цій колишній югославській республіці, Боснія і Герцеговина має фактично конфедеративний устрій, до якого входять Федерація Боснії та Герцеговини, а також Республіка Сербська. Державні органи влади мають складну систему та поділені на національній основі.

Фото: ONASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-