Переговори про прийом України до НАТО мають розпочатися вже зараз – Міноборони Литви

Переговори про прийом України до НАТО мають розпочатися вже зараз – Міноборони Литви

Укрінформ
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас на засіданні ради партії литовських консерваторів у суботу заявив, що настав час для України подати заявку на членство в НАТО.

Про це повідомляє у понеділок LRT, передає Укрінформ.

«Литва підтримує політику відчинених дверей, тому Україна може розраховувати на нашу беззастережну підтримку (щодо членства у НАТО, - ред.), навіть якщо це здається важкою метою», - сказав Анушаускас.

При цьому, за його словами, переговори та формальні процедури щодо прийому України до альянсу мають розпочатися вже зараз, «незважаючи на війну». «Найголовніше – це не спрощені процедури прийому до НАТО, які були застосовані до Швеції та Фінляндії, а консенсус 30 країн – згода у тому, що цю країну (Україну, ред.) можна прийняти до НАТО. Сам процес має розпочатися незалежно від війни», - зазначив міністр.

Читайте також: Україні потрібні гарантії безпеки ще до вступу в НАТО – ОП

Як він вважає, країни Заходу не можуть залишатися на тій самій позиції, яка була до початку повномасштабної війни. «Гарантії безпеки для України мають бути підвищені вже зараз», - наголосив глава оборонного відомства.

Подія, яка підштовхнула Україну до такого рішення, стала спроба анексії росією чотирьох областей України, вважає Анушаускас. «30 вересня вождь кремля повторив те, що Гітлер зробив 30 вересня, 84 роки тому у Мюнхені, приєднавши до себе чеські Судети. Тільки тоді один диктатор досяг результату погрозами, а в 21 столітті - війною, хоча очевидно, що війна не дасть настільки бажаних для кремля результатів», - сказав міністр.

Читайте також: Дев'ять європейських країн НАТО заявили про підтримку вступу України в Альянс

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 30 вересня підписали заявку на входження України до Північноатлантичного альянсу за прискореною процедурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-