Звільнений з полону морпіх розповів про пережиті у російському полоні тортури

Звільнений з полону морпіх розповів про пережиті у російському полоні тортури

Укрінформ
російські загарбники дуже жорстоко поводяться із українськими полоненими. 

Як передає Укрінформ, про це розповів звільнений з полону у межах обміну 21 вересня морпіх, захисник Азовсталі Михайло "Піаніст" Діанов.

"Вони поводилися з нами, як з тваринами. Їсти було неможливо. На їжу давали 30 секунд. За 30 секунд треба було з'їсти все, що можна. Хліб був навмисне дуже жорсткий, хлопці, яким вибили зуби, не встигали поїсти. Це було 30 секунд, потім ти повинен був зупинитися, встати й бігти. Так було весь час", – розповів Діанов в інтерв'ю Sky News.

Читайте також: росіяни катували українських військовополонених голодом – омбудсмен

За його словами, деяких полонених кидали в одиночну камеру і катували за те, що вони підняли ягоду з землі й з'їли. Їх били палицями, застосовували електрошокери та встромляли голки під нігті. "Повірте, після місяця голодування, коли закриваєш очі, ти забуваєш про сім'ю, про країну, про все. Єдине, про що думаєш, – це про їжу", – зазначив Діанов.

У в’язниці загарбники тримали в рази більше людей, ніж вона може розміщувати. Замість 150 в блоці – 800. Через постійне перебування у неймовірній тисняві у Михайла почалися проблеми з ногами – тепер йому важко ходити.

За чотири місяці перебування у російському полоні захисник схуд на 40 кг, а стан його здоров’я значно погіршився. "Кожен травмований. Я вважаю себе психічно сильною людиною, але для мене багато речей втратили свою цінність", – наголосив Діанов.

Читайте також: У Полтаві родичі полонених у Маріуполі бійців вийшли на акцію щодо обміну «всіх на всіх»

"В Оленівці жах був, це концтабір", - сказав Діанов в інтерв'ю ТСН.

Він повідомив, що до звільнення з Оленівки його вивозили лише раз, аби зняти апарат зовнішньої фіксації. "Мені апарат знімали плоскогубцями, без наркозу, "ти ж морпіх, давай, терпи", один тримав за плече, а другий знімав мені апарат. Терпів, де я мав дітися. Рука була пошкоджена капітально, я гнив повністю", - сказав Діанов.

На його обличчі ще залишилися сліди від скотчу, його наліпили ще в Оленівці, а зняли лише тоді, коли він почув: "Хлопці, Слава Україні! Був український прапор, хотів заплакати, але сліз не було", - додав морпіх.

Він упевнений, що йому обов'язково відновлять руку, і він знову гратиме. У мирному житті він був музикантом, у Тернополі мав свій гурт і найбільше любив грати на бас-гітарі.

Читайте також: З російського полону в межах 24 обмінів повернули 808 людей

Військовослужбовець поїде за кордон на лікування, яке йому оплатили спонсори. "Спонсори, які запропонували мені допомогу у лікуванні, сказали, що я поїду на лікування до США. Лікування буде довгим", - зазначив він.

Коли морпіх полетить на лікування, поки ще невідомо. 5 жовтня, він має отримати відновлені документи.

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня з російського полону Україна повернула 215 українських захисників і захисниць. Серед них захисники «Азовсталі» - командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов (відомий по фото з пораненою рукою), пресофіцер «Азову» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.

Фото: Дмитро Козацький

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-