Поліція більше не охоронятиме російські консульства у Латвії

Поліція більше не охоронятиме російські консульства у Латвії

Укрінформ
Латвійська державна поліція більше не охоронятиме генеральні консульства російської федерації в Даугавпілсі та Лієпаї, працівники яких раніше були оголошені у країні небажаними особами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LSM.

У квітні було вирішено відкликати згоду на роботу цих генеральних консульств, таким чином закривши консульські представництва росії. Всім вигнаним співробітникам потрібно було залишити країну до 30 квітня. Рішення було ухвалене на знак солідарності з Україною.

На початку квітня міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив, що з огляду на військові злочини армії рф в Україні Латвія звужує дипломатичні відносини з росією, закривши її генеральні консульства в Даугавпілсі та Лієпаї. Було названо і термін – це мало відбутися до 30 квітня. Тоді ж було вирішено вислати 13 російських дипломатів.

Читайте також: Латвія призупинила видачу віз росіянам

18 березня глава МЗС ухвалив рішення вислати з Латвії трьох співробітників посольства росії. Він пояснив, що рішення ухвалене у зв'язку з агресією росії в Україні, а діяльність осіб, що висилаються, «несумісна зі статусом дипломата». Видворені посольські працівники залишили Латвію 23 березня. Міністр також повідомив, що видворення проводиться скоординовано з іншими країнами Балтії: з Литви було наказано виїхати чотирьом російським посольським працівникам, з Естонії — трьом.

У перший же день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну глава МЗС оголосив, що Латвія припиняє видавати візи російським громадянам і відкликав посла в рф Маріса Рієкстіньша для консультацій.

Литовський уряд 4 квітня ухвалив рішення знизити рівень дипломатичного представництва між Литвою та росією і наказав послу цієї країни залишити Литву. Також ухвалено рішення закрити російське консульство у Клайпеді, повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Спілкування з росією продовжиться на рівні повірених у справах.

Читайте також: Латвія призупинила угоду про економічне співробітництво з росією

Естонія, зі свого боку, оголосила, що закриває російські представництва в Нарві й Тарту і висилає 14 посольських працівників рф. Їм було наказано залишити Естонію до 30 квітня.

Ці новини надходять на тлі повномасштабної російської агресії проти України, що триває.

Фото: Inga Ozola/LR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-