До України вперше з початку війни зайшло судно для завантаження зерна

До України вперше з початку війни зайшло судно для завантаження зерна

Фото
Укрінформ
До України сьогодні вперше з початку повномасштабного вторгнення російської федерації прибуло судно для завантаження зерна.

Як передає Укрінформ, про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив у Фейсбуці.

“Сьогодні вперше з початку повномасштабного вторгнення прибуло судно під завантаження – балкер FULMAR S під прапором Барбадосу. Ми уже можемо констатувати, що завдяки зусиллям Президента України, ЗСУ, Міністерства інфраструктури та наших партнерів: ООН та Туреччини – “зерновий коридор” запрацював на вихід і на вхід до портів України”, - написав Кубраков.

За словами очільника мінінфраструктури, ця подія є важливим сигналом для ринку, що “зернова ініціатива” – це безпечна і головне вигідна бізнес-можливість для судновласників повернутися в українські порти.

Читайте також: Перше з трьох суден із зерном, які вийшли вчора з України, прибуло до берегів Туреччини

В Україні роблять все можливе, щоб порти могли приймати та обробляти значно більше суден. Зокрема, заплановано уже за два тижні вийти на рівень щонайменше 3-5 суден на добу.

За словами очільника мінінфраструктури, метою України є вихід на місячний обсяг перевалки в портах Великої Одеси на 3 млн тонн сільськогосподарської продукції. Досягти цього допоможе приєднання уже наступного тижня до “зернової ініціативи” найбільшого порту – “Південний”.

Україна в перспективі планує розпочати переговори з ООН та Туреччиною щодо розповсюдження ініціативи на інші порти, зокрема, Миколаївський.

“Незважаючи на проміжні успіхи в деблокованих портах, ми продовжуємо активно нарощувати перевалку в Дунайських портах, які від лютого стали одними із головних рятівників українських експортерів”, - заявив Кубраков.

За його словами, в Україні враховують усі сценарії, не покладаючи надмірних надій на “зерновий коридор”.

Читайте також: Експорт зерна: до порту «Чорноморськ» вперше з початку війни підходить турецьке судно

Очільник мінінфраструктури висловив подяку колегам з ООН та Туреччини за створення безпекових умов для заходу першого судна в українські територіальні води.

Як повідомляв Укрінформ, 5 серпня зранку з портів Великої Одеси вирушив перший караван суден з українським збіжжям. На борту трьох балкерів Navi star, Rojen та Polarnet 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до Туреччини, Великої Британії та Ірландії. Цим караваном поновлено судноплавство з порту “Чорноморськ”.

Фото: UN/Ismini Palla

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-