У Ризі вшанували пам’ять загиблих під Крутами

У Ризі вшанували пам’ять загиблих під Крутами

Фото
Укрінформ
Представники української діаспори Латвії разом з посольством України в Ризі вшанували пам’ять українських героїв, які загинули у 1918 році у битві під Крутами.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Відзначення почалося біля пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі міста, де всі присутні вшанували пам’ять Героїв Крут. Посол України Олександр Міщенко наголосив на тому, що зараз історичні події повторюється – путінська Росія, так само як більшовицька влада, прагне позбавити Україну незалежності та свободи.

У Ризі вшанували пам’ять загиблих у бою під Крутами / Фото: Олег Кудрін

Там же відбулося покладання квітів до пам’ятника та спільне фотографування з прапорами України та тих українських військових частин, з якими українська діаспора в Латвії підтримує зв’язки. Засновниця та режисер-постановник Ризького українського народного театру Марія Семенова прочитали вірші, присвячені подвигу Героїв Крут.

У дворі на території посольства було облаштоване спеціальне місце пам'яті, до якого учасники заходу поклали лампадки. Настоятель Ризької парафії УГКЦ о. Роман Сапужак провів панахиду за загиблими молодими українськими героями.

Після чого присутні перемістилися до будівлі посольства України, де був переглянутий відеофільм про цю вікопомну дату української історії.

Читайте також: Хода пам'яті Героїв Крут у Києві

По закінченні офіційної частини пройшло спілкування у неформальних умовах. Посол Міщенко повідомив у коментарі Укрінформу, що урядом Латвії прийнято рішення про відновлення програми лікування українських військових у Національному реабілітаційному центрі «Вайварі» (Юрмала).

Як повідомляв Укрінформ, Україна щороку 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами – українських студентів, які намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова. Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-