Атаки на охорону здоров’я є загрозою інформбезпеці - експертка

Атаки на охорону здоров’я є загрозою інформбезпеці - експертка

Укрінформ
Атаки на систему охорони здоров’я є загрозливими з погляду інформаційної безпеки, бо насамперед використовують низький рівень довіри до місцевої влади та медичної системи.

Про це заявила оглядачка головної редакції Укрінформу «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» Марія Сагайдак під час дискусії «Дезінформація у сфері охорони здоров’я. Чи впливає пропаганда на вакцинацію?», передає Укрінформ.

«Росія — дезінформатор зі стажем. Очевидно, що кінцева мета російської пропаганди, зокрема у сфері охорони здоров’я, — послабити Україну, зробити її більш вразливою до зовнішніх впливів, дестабілізувати ситуацію всередині держави — між владою і громадянським суспільством», — зазначила вона.

За словами Сагайдак, в Україні у 2020-2021 роках було зафіксовано чіткі групи російських наративів, націлених на послаблення захисту від коронавірусу. Серед них — конспірологічні теорії, дискредитація України, антивакцинаторські фейки, наративи щодо недієвих способів лікування COVID-19 і дискримінаційні наративи.

Читайте також: Здоровий глузд проти фейків про вакцину

Найбільше антивакцинаторських фейків — у соціальних мережах, їх також поширюють українські блогери, які виступають проти щеплень. Водночас наймасовішим каналом дезінформації стало телебачення — зокрема, неякісні новинні сюжети, запрошені експерти та політики, які поширюють дезінформацію про COVID-19 та щеплення.

Сагайдак підкреслила, що крім безпосередньої протидії фейкам, важливо налагоджувати комунікацію з медиками, які мають високий рівень довіри, однак на них особливо націлена російська дезінформація.

Як повідомлялося, минулої доби в Україні зафіксували 26 488 випадків коронавірусу. За весь час пандемії в країні на COVID-19 захворіла 3 032 951 людина, одужали 2 492 419, померли — 70 842.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-