«Зовнішнє управління» й корисні євродепутати

«Зовнішнє управління» й корисні євродепутати

Укрінформ
Як маніпулювали проросійські медіа за тиждень 18-24 жовтня

Проросійські медіа знову просували наратив про «зовнішнє управління» Україною. Проте серед так званих «кураторів» з’явилися нові країни. А «Перший Незалежний», утворений на основі закритих телеканалів з пулу Медведчука, просуває «корисних євродепутатів», які поширюють російські наративи. Ексрегіонали на етерах розповідають, що війни Росії проти України немає, і повторюють Путінську мантру про «Антиросію».

Як в український інфопростір потрапляють російські наративи – VoxCheck аналізує в рамках спільного проєкту з Центром стратегічних комунікацій. Попередні випуски читайте тут.

МІФИ ПРО «ЗОВНІШНЄ УПРАВЛІННЯ» – ЧИ ТО США, ЧИ ТО ЄС, ЧИ ЛОНДОНА

У проросійських медіа знову активно підживлювали наратив про нібито «зовнішнє управління» сторонніх країн чи їхніх «іноземних агентів» Україною. Максимальна концентрація таких заяв – на проросійських телеканалах. Зокрема на «Першому Незалежному», ток-шоу якого нагадують радше з’їзд партії «ОПЗЖ» чи ексрегіоналів – спікерів від цих політичних сил запрошують на кожен етер.

У ток-шоу «Пульс» нардеп від «ОПЗЖ» Анатолій Бурміч, коментуючи прийняті 19 жовтня закони, розповідає, що Національне антикорупційне бюро передали «під зовнішнє управління». Бурміч говорить про участь іноземців у конкурсній комісії, яка обиратиме директора НАБУ.  

19 жовтня ВРУ проголосувала за законопроєкт 5459-1, який закріплює гарантії незалежності НАБУ від Уряду: забороняє Кабміну втручатися в діяльність органу, забороняє скасовувати акти НАБУ, не дозволяє надавати вказівки чи доручення щодо діяльності Бюро тощо. Також змінюється процедура призначення Директора НАБУ: він буде обраний на прозорому конкурсі з визначальним голосом міжнародних експертів. Конкурсна комісія складатиметься з 6 людей. Трьох членів комісії від себе пропонує уряд, і ще трьох – також уряд, але на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій. Саме це Бурміч називає «зовнішнім управлінням» – участь незаангажованих міжнародних експертів, на яких не вдасться впливати. 

Прихильники теорії про зовнішнє управління не змогли оминути ще одну новину: 19 жовтня до Києва з офіційним візитом прибув Міністр оборони США Ллойд Остін.

В етері «Українського формату» на «Першому Незалежному» член політради «ОПЗЖ» Ростислав Дубовий заявляє: «Приїзд глави Пентагона в Україну я розцінюю так, що Україна продовжує перебувати під повним контролем, впливом Сполучених Штатів Америки, тому що ця людина може обговорювати тільки питання національної безпеки. На сьогодні ні про які незалежність та суверенітет поки говорити в Україні не варто, але це поки, на сьогодні».

У цьому ж етері Дубовий кілька разів повторює, що в Україні «немає війни» і це «ваші фантазії». Ведучі такі заяви в студії, звичайно, не спростовують і не балансують.

Попри те, що міф про «зовнішнє управління» вічний, проросійські медіа знайшли чим здивувати. У підсанкційній «Страні», наприклад, «кермо правління» Україною вирішили передати… Великій Британії. «З’явилася навіть інформація, що неформальне кураторство над Україною США може передати Лондону», – йдеться у відеоблозі під назвою «Прав, Британіє, Зеленським. Навіщо Зе поспішно зазбирався в Лондон». 

ЧОМУ ПРО «РЕЖИМ ЗОВНІШНЬОГО УПРАВЛІННЯ» РОЗПОВІДАЮТЬ ЄВРОДЕПУТАТИ? 

Фейк про «зовнішнє управління» проросійські політики та ЗМІ винесли вище, на міжнародний рівень. На «Першому Незалежному» крутять сюжет про те, що відправили своїх журналістів у Європарламент, щоб ознайомити депутатів із проблемою свободи слова в Україні. І наводять уривок виступу євродепутата Максиміліана Кра, який після такого «ознайомлення» говорить суцільними кліше проросійської дезінформації.

«Режим у Києві діє лише під тиском ззовні, оскільки він повністю залежить від коштів Заходу. Якщо ЄС припинить допомагати фінансами, режим моментально впаде. Тому наші політики не мають права підтримувати корумпований режим у Києві, де президент є фігурантом офшорного скандалу, корупційного скандалу. Це серйозна проблема, коли такий президент переслідує незалежні медіа та опозиційних політиків», – заявляє Кра. 

Максиміліан Кра, кадр із трансляції «Першого Незалежного» на YouTube 

Це – політична реклама Віктора Медведчука, яку постійно крутять телеканали та сайти, пов’язані з ним. Наприклад, ще в травні у студії «Першого Незалежного» Максиміліан Кра розповідав про «політичні переслідування опозиції». Його цитати розбирали на гучні заголовки сайти, які систематично поширюють замовні матеріали про Медведчука (112.ua, Newsone, Zik, from.ua, Вести та інші).

Мета таких сюжетів і публікацій – створити ефект, немов уся Європа об’єдналася, щоб підтримувати Медведчука. Проте насправді це роблять депутати від європейських ультраправих партій, яких традиційно підтримує Росія. Наприклад, Максиміліан Кра – член правопопулістської «Альтернативи для Німеччини» (АдН), яку звинувачують у прямих зв’язках із Кремлем.

Політики від АдН вимагали скасування західних санкцій проти Москви, таким чином непрямо виправдовуючи політику Володимира Путіна. Офіційно наявність зв'язків АдН із Росією у 2018 році підтвердила членкиня вищої ради партії «Единая Россия» Вероніка Крашеніннікова, пише DW

ФЕЙК: Україна – не жертва російської агресії 

Проросійські ресурси вже тривалий час просувають тезу, немов Україна першою порушила перемир’я на Донбасі, веде активні обстріли окупованих територій та цілеспрямовано провокує Росію, аби створювати правильну картинку в очах міжнародних партнерів. Ключову роль у поширенні цього наративу грає «Страна.юа». Вислів «страна-агрессор» щодо Росії це видання, до речі, бере в лапки – як наголос, що це «так звана країна-агресор». 

Цього тижня цей наратив просували на прикладі кількох новин. Рада національної безпеки й оборони опублікувала глосарій термінів та понять, пов'язаних із окупацією українських територій Росією. Їх використовують російські пропагандисти, щоб легітимізувати анексію Криму та окупацію Донбасу. Ця новина викликала бурхливу реакцію проросійських ресурсів в Україні, які часто використовують ці конструкції. 

«Громадянська війна в Україні» чи «Українсько-російський конфлікт» – недопустимо. Потрібно: «Збройна агресія Росії проти України». Тут, звичайно, взагалі прекрасно – РНБО, вочевидь, вважає, що Україна в конфлікті як би й не бере участі, виконуючи тільки певну пасивну роль жертви агресії», – пише «Страна». 

Скриншот – «Страна»

Зрозуміло, що російська агресія не вкладається в наратив «Страни», яка переконує читачів, нібито обстріли на Донбасі веде Україна: «І ось тепер – новий обстріл Донецька. Останній низці загострень передувало рішення України скасувати накази про ведення вогню у відповідь. Хоча саме вони були базисом для встановленого в 2020 році перемир'я. І тепер воно де-юре денонсоване. Результати, як бачимо, не змусили себе чекати. Оскільки зрозуміло, що «вогонь у відповідь» – річ відносна. І скасування наказів розблокувало взагалі будь-які обстріли».  

Джерело – «Страна»

Фейк про те, що Україна скасувала перемир’я на Донбасі, ми спростовували в цьому моніторингу

Глосарій РНБО викликав шквал реакцій і в інших проросійських медіа. Видання «Klymenko Time», вочевидь, засмутила перспектива називати Євромайдан Революцією Гідності, а не «державним переворотом», як це роблять російські пропагандисти: «Кольоровою революцією» ми це ніколи й не називали. Мирним протестом там не пахло. Але з яких пір у нас держоргани наказують називати подію, яка юридично є переворотом, – «революцією гідності»? Новий термін у праві, так?».

«Держпереворотом» Революцію Гідності, до речі, досі називає Микола Азаров – улюблений і дуже частий гість для інтерв’ю на «Першому Незалежному».  

Джерело – телеграм-канал «Українські новини»

Скриншот – «Вести»

ФЕЙК: Війни з Росією немає, а в Україні діє проєкт «Антиросія» 

На проросійських телеканалах просувають наратив, ніби війни та російської агресії проти України немає. Це начебто українська пропаганда, «русофобський» курс керівників держави, що прийшли до влади після 2014 року. Власне, все за російською методичкою: не РФ напала, а українська влада неадекватна. Фактично дослівний наратив російських політиків: про те саме писали у своїх пропагандистських статтях Путін та Медведєв. 

Читати статті Путіна й Медведєва ми не радимо, краще – їхнє спростування від VoxCheck: «Про історичну єдність брехні та Володимира Путіна», а також «5 пунктів брехні Дмитра Медведєва»

В етері «Першого Незалежного» експрем’єр Микола Азаров розповідає: «...Ось цієї ось війни, на яку все списують, за великим рахунком її, зрозуміло, немає. Є окопний конфлікт, який, так би мовити, пострілює. А ось жителі Донеччини, вони реально на собі відчувають, що таке військовий конфлікт. Кожен день ми читаємо: обстріли, руйнування інфраструктури, руйнування житла, обстріл школи, обстріл підстанції. Ось вони дійсно налаштовані проти конфлікту, проти війни. А решта перебувають під впливом пропаганди, що ми там із якимись сепаратистами воюємо, з якимись російськими військами…»

Ще одна екснардеп від «Партії регіонів» Анна Герман у цьому ж етері розповідає про «проєкт Антиросія», який нібито діє в Україні. «Антиросія» – теж вигадка Путіна та інших російських політиків, які так «виправдовують» напад на українські території. 

Головний меседж подібних заяв та всієї риторики проросійських телеканалів – треба миритися з РФ, бо Україна залежна від Росії. Крім цього, проросійські ЗМІ продовжують кампанію з нагнітання, що без російських енергоносіїв в Україні настане колапс.

Маніпуляції про закупівлі російського газу та пропозиції прямого договору з Газпромом ми спростовували в цьому моніторингу

НАША МЕТОДОЛОГІЯ

Аналітики VoxCheck моніторять сайти й соціальні мережі українських проросійських медіа та визначають головні новини чи теми за тиждень, яким виділили найбільше етерного часу чи уваги в стрічці новин. Ми визначаємо ключові наративи за тиждень, що минає, та аналізуємо їхнє походження.

Медіа, які ми моніторимо: «Страна», «Klymenko Time», «Вести», «Українські новини», «Подробности», «Апостроф», «From.ua», «Голос.ua»,  «КП в Україні», «Znaj.ua», «Телеграф», «112.ua», «Zik», «NewsOne», телеканали «Наш», «Перший Незалежний», «Интер» та інші. Ми не стверджуємо, що ці ЗМІ навмисне поширюють російську пропаганду, втім, їхні матеріали містять елементи російської дезінформації.

VoxCheck шукає фейки та маніпуляції і спростовує їх. В основі перевірки – методика «натисни та перевір». Кожен може перевірити нашу аргументацію та джерела. Перевірка може базуватися тільки на відкритих даних з відповідними посиланнями. Статтю з фактчеком можна публікувати тільки за умови, що її підписали два члени редакційної колегії.

Мирослава Маркова, аналітикиня VoxCheck
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-