Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Пандемія COVID-19: чому важливо обрати собі сімейного лікаря й довіряти йому

Пандемія COVID-19: чому важливо обрати собі сімейного лікаря й довіряти йому

Укрінформ
Якщо у вас з’явились ознаки звичайної застуди – зверніться до свого сімейного лікаря

Майже два роки ми живемо в умовах пандемії коронавірусної хвороби. Міжнародні організації з питань охорони здоров’я, як от ВООЗ, кажуть, що світ зараз перебуває на плато захворюваності – коли кількість нових випадків приблизно однакова. Але в різних країнах ситуація відрізняється. В Україні кількість випадків росте, і вже скоро ми знову потрапимо на «жовтий» рівень.

Ми навчилися дистанційно працювати, проводити зустрічі, звикли до масок і фізичної дистанції в транспорті. Через пандемію чи не кожен українець тепер знає чи принаймні чув про епідеміологів або інфекціоністів, що таке віруси і як вони поширюються. І саме пандемія показала надважливу роль сімейного лікаря в житті кожного з нас.

Перші симптоми COVID-19 та звичайного ГРВІ – майже однакові

У «доковідні часи» температура, біль у горлі, кашель, ломота в тілі, біль в очах, головний біль тощо були симптомами звичайного ГРВІ. У багатьох випадках, маючи доказові знання (від того ж сімейного лікаря), люди лікувалися самостійно. Але COVID-19 тим і небезпечний, що не має специфічних симптомів і до того ж має доволі великий інкубаційний період – до 14 днів. Згідно з дослідженнями науковців американського центру контролю та профілактики хвороб від 7 січня 2021 року, принаймні 50% передачі хвороби – від безсимптомних чи пресимптомних хворих (тих, у кого симптоми настануть невдовзі).

Відповідно, якщо у вас з’явились ознаки звичайної застуди – зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо лікар запідозрить коронавірусну хворобу – за потреби направить вас на ПЛР-тестування, або ж на місці зробить вам експрес-тест на визначення антигену до SARS-CoV-2.

Виявлення COVID-19 врятує не лише ваше життя

Сімейний лікар має знати, хто з його пацієнтів хворіє, їхні симптоми, як розвивається захворювання, щоб у разі потреби призначити більш специфічне лікування. Вчасне виявлення і призначення лікування може частково запобігти важким наслідкам. Це також може зменшити навантаження на стаціонари, що дуже важливо в часи збільшення захворюваності.

Якщо вам не потрібно лягати до лікарні, «сімейник» скаже вам іти на самоізоляцію. Зараз – це 10 днів від часу появи симптомів. Так ви мінімізуєте передачу вірусу.

Вчасне виявлення COVID-19 також надзвичайно важливе для епідеміологів. Вони зможуть провести епідрозслідування, виявити тих, з ким ви контактували, попередити їх і таким чином запобігти поширенню хвороби.

Це важливо і для статистики. Для того, щоб адекватно оцінювати ситуацію в країні, у МОЗі мають знати максимально точну картину із захворюваністю. Наприкінці липня Центр громадського здоров’я оприлюднив попередні результати дослідження, відповідно до якого близько 40 відсотків українців перехворіли й мають антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 – збудника COVID-19.

Тести на антитіла робити самостійно не потрібно

Найперше, антитіла до коронавірусу виробляються за 5-8 днів хвороби та й не у всіх пацієнтів. З появою симптомів тест на антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 нічого не покаже. Що найгірше, за очевидно негативного результату, людина, яка є потенційним носієм, заспокоїть себе і продовжуватиме жити звичним життям, контактувати з людьми.

Якщо ви підозрюєте в себе COVID-19, зверніться до сімейного лікаря, він огляне вас і призначить за потреби правильне тестування і визначить лікування.

Тести на антитіла можна робити хіба для того, щоби підтвердити наявність хвороби постфактум. Для діагностики вони не мають ніякого сенсу.

На порозі нового спалаху: вакцинуйтеся й бережіть себе

Осінь – період спалаху гострих респіраторних вірусних захворювань. Зараз у світі домінує коронавірус штаму «Дельта». Він передається щонайменше вдвічі швидше за «дикий» штам, з якого все почалося. Також хворі Дельтою частіше потребують госпіталізації. Проте вакцинація майже на 100 відсотків убезпечить вас від важкого перебігу хвороби та врятує ваше життя.

Будьте на контакті з вашим лікарем. Заздалегідь проконсультуйтеся з ним, щоби знати, як поводитися за появи перших підозр на хворобу, і пам’ятайте: наше життя та здоров’я – це зараз наша спільна відповідальність. Носіть маски, тримайте дистанцію, мийте руки та будьте гарнюнями і вакцинуйтеся від COVID-19 та грипу.

Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка, співзасновниця ГО «Медичні лідери»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-