Країну розколює дурість, а не історія - Дробович

Країну розколює дурість, а не історія - Дробович

Укрінформ
Маніпуляціям історичною правдою, спрямованим на розкол країни, можна протиставити глибоке вивчення історії України.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, передає Укрінформ.

"Треба серйозно ставитися до вивчення історії. Тому що у нас в найвищих кабінетах люблять розповідати: ось, історія, деякі історичні моменти розколюють країну... Дурість розколює країну, а не історія. Коли ми, не маючи знань щодо певних історичних подій, починаємо ретранслювати якісь ідеологічні штампи, — ось це роз'єднує країну", — заявив він.

Дробович зазначив, що найсильнішим захистом проти цього є глибоке вивчення історичної правди.

"І коли ми розуміємо повністю контекст, а не якісь окремі шматки, то тоді ми стаємо менш залежними від маніпуляцій", — пояснив він.

Історик також вважає, що необхідно чітко позначати "червоні лінії". "Одна справа — це збирати складні кейси, сперечатися про певні історичні події, й зовсім інша — ставити під сумнів територіальну цілісність, рівноправність громадян тощо. Ось за такі речі потрібно безжально карати відповідно до закону. І суспільство теж має чітко давати сигнал, що люди, які переходять ці межі, ставлять під сумнів людську свободу, гідність, права людини, ставлять під сумнів територіальну цілісність, вони повинні відчути повне засудження від всіх. І це стосується також депутатів, політиків", — переконаний директор УІНП.

Читайте також: Заборона в Росії критикувати «офіційну версію» історії веде до тоталітаризму – Дробович

Він також наголосив, що створення пантеону для поховання відомих українців сприятиме формуванню духу патріотизму. Як приклад він навів досвід Польщі і Франції.

"Фізична присутність у таких місцях робить історію більш реальною і, відповідно, більш реально відбувається усвідомлення своїх коренів. Бо ми звикли до того, що коли ти бачиш реальний предмет або споруду, або музейний експонат, або усипальню, то на тебе це має більший вплив і сильніше діє на уяву. Така вже природа людей", — пояснив він.

Історик вважає, що в українському пантеоні мають бути "видатні діячі мистецтва, полководці, люди, які зі зброєю в руках або своїм талантом боролися за незалежність України та її славу". Та спочатку потрібно визначитися з форматом і місцем.

"Зараз потрібно зосередитися на тому, щоб створити умови для ексгумації та перевезення. Створити чи меморіал українських героїв, чи військово-меморіальне кладовище з відповідним музеєм. Тобто це насамперед", — заявив Дробович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-