Афганська криза, російські маніпуляції  і дух великого свята - публікації тижня

Афганська криза, російські маніпуляції і дух великого свята - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Афганська катастрофа позначиться на Україні не обов’язково погано, але добре – теж не обов’язково

Драматичні події в Афганістані, які стали холодним душем для всього світу, а особливо для США, несуть у собі як потенційні ризики, так і перспективи для України. Укрінформ розпитав про це експертів, думки яких розділилися. Одні констатують, що Кремлю нарешті доведеться дещо відволіктися від України, адже «Талібан» змусить Путіна витрачати додаткові військові, фінансові та інші ресурси проти прогнозованої експансії радикальних ісламістів у пострадянських державах Центральної Азії та у самій Росії. Інші ж прогнозують, що, навпаки, через афганську кризу існують ризики відходу українського питання на другий план, себто зниження міжнародної уваги до нього. Отже, на що сподіватися Україні і що може змінити візит Володимира Зеленського до США?

***

Провал розвідки + відсутність мети + корупція = афганська катастрофа

Увесь світ зараз хвилюють відповіді на два запитання: чому 300-тисячна армія Афганістану здалася без опору та хто винен у гуманітарній катастрофі? Історія з війною в Афганістані - це не лише про те, що не можна нічого насаджувати штучно – ні соціалізм, ні демократію. Експерти-міжнародники кажуть про деморалізацію афганських військ, про небажання воювати і згубну корупцію. Адже Кабул не витрачав ті кошти на армію, які потрібно було витрачати. Багато з простих солдатів не отримували платні та навіть харчів, чим і скористався «Талібан». Коротше – ще один афганський урок – корупція для держави смертельно небезпечна. Досягнувши певного рівня, вона гарантує ганебну поразку зі 100% вірогідності.

***

Ще один фронт: що змусило РНБО взятися за водні ресурси

Українці у 100 разів гірше забезпечені водою, ніж, наприклад, канадці. З карти України за останні 20 років зникли понад 10 тисяч малих річок. Тільки 69% населення маються доступ до систем централізованого водопостачання. У 9-ти областях України воду подають за графіком або спеціально привозять, що створює проблеми для майже 270 тисяч людей. Наскільки зміни у водній політиці, ініційовані РНБО, зможуть вплинути на нинішню ситуацію, залежатиме від багатьох факторів. А поки Укрінформ розповідає, у чому суть запланованих змін і якими конкретними заходами хочуть вирішити проблеми із забезпеченістю населення питною водою.

***

Підготовка до опалювального сезону: запастися газом, вугіллям і “не наламати дров”

Попри мляве закачування блакитного палива в сховища, газу на зиму, схоже, вистачить. А ось брак вугілля для теплових станцій справді непокоїть. Поміж публікацій, чуток, вигадок і реальних фактів є чимало “вангувань” про загрози енергетичній безпеці через ймовірну нестачу енергоресурсів для опалювального сезону. Що чекає на Україну найближчої зими?

***

Обійми з росіянами, смерть “після” вакцини, скарга Медведчука в ЄСПЛ

Минулого тижня українські проросійські медіа маніпулювали новинами з Олімпіади в Токіо, писали про “небезпечні” західні та “ефективну” російську вакцини, а також виправдовували Медведчука фейковою соціологією. Як в український інфопростір потрапляють російські наративи — VoxCheck аналізує в рамках спільного проєкту з Центром протидії дезінформації. Це перша публікація, а наступні з’являтимуться щотижня. 

***

Україна зустрічає Дельту: мало вакцинованих – і це погано

Захворюваність на COVID-19 у серпні почала зростати. Вже маємо понад 1500 нових випадків за добу – такого показника в Україні не спостерігалося ще з початку червня. Нова хвиля, як ми знаємо, невідворотна, і тривоги додає те, що вакциновані люди можуть хворіти повторно і поширювати вірус далі. Ситуація з киснем покращилася – тепер майже 100% ліжок забезпечені киснем. Утім, з резервом медиків стало гірше. Які ж прогнози для України і перспективи у подоланні нової хвилі – у матеріалі Укрінформу.

І за всіх буденних перипетій ми вже живемо святом, до якого готується вся країна -  30 -річчя Незалежності. На сайті агентства читайте матеріали:

 “Віддавна творила націю, не подібну на московську”. Дипломати ХVI-XIX століть про Україну"

"На відміну від московітів, кожен козак ходить до церкви зі своїм молитовником. Вони під всіма оглядами чистіші й охайніші від московітів. Хати гарні, вулиці чисті. У Московії нічого подібного я не бачив", - писав Посол Венеційської Республіки Альберто Віміна у 1650 році. За реляціями його та інших послів правителям своїх країн можна зрозуміти, як сприймали українців у Європі.

***

30 років Незалежності: Десятиріччя випробувань

Це хроніка останніх десяти років нашої Незалежності. Колись у далекі 80-і минулого століття здавалося, що більших випробувань, ніж Чорнобиль, не може статися. А вони прийшли - Небесна сотня, війна, пандемія... Наче хмарами до самого обрію накрило. Але не зламалися. Витримали. Просто багато чого стало зрозумілішим. Як і в людському житті — справжнє дорослішання починається після 20 років... Усі ці роки Укрінформ пильно відстежував зміни в українському суспільстві. Нашу драматичну боротьбу на безлічі фронтів. Ми зібрали новини агентства за цей період, присвячені найбільш знаковим подіями, і продовжуємо разом з вами знову, подумки, проходити цей шлях. 

Іще більше цікавих публікацій читайте тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-