Представники української інтелігенції назвали найбільші виклики для нації

Представники української інтелігенції назвали найбільші виклики для нації

Фото
Укрінформ
Представники української інтелігенції вважають вітчизняну олігархію, російський вплив і прислужництво східному сусідові найбільшими небезпеками для української нації.

Про це вони заявили на прес-конференції в Укрінформі на тему: «Незалежна Україна: виклики зовнішні і внутрішні», присвяченій 30-річчю Незалежності України.

Академік АПН, член Центрального правління Товариства «Просвіта» Георгій Філіпчук вважає, що насамперед слід покінчити з олігархією та соціальною несправедливістю, а також будувати національну державу.

“Чого ми прагнемо? Передусім того, щоб Україна як держава стала не олігархічною. Україна не вийде з кризових явищ і надалі писатиметься з малих літер, якщо ми економічно, політично й у правовому полі не ліквідуємо таку страшну виразку для української держави як олігархат. Друге, що ми повинні зробити - це щоб держава стала соціально справедливою. І третє - держава мусить бути національною, оскільки без національних ідеалів практично не відбувалася не те що жодна революція, а жодне становлення європейських держав і націй”, - сказав Філіпчук.

Голова політичної партії «Патріот» Микола Голомша вважає, що слід написати власну й ґрунтовну історію України-Руси, де відобразити древнє походження українців на противагу нав’язаним східним сусідом стереотипам.

“Наше коріння є древнє. Нам нав’язувала історію Росія через своїх колаборантів протягом 300 років - вони писали нам підручники, які редагували в Москві, вони забороняли українську мову, нищили культуру, поезію, письменництво, пісню, а потім казали - ви ж бачите, там тільки російська естрада й література. І не тому так було, що самі українці не хотіли своєї ідентичності, а тому що нас нищили. І наше завдання — це перейменування України на Україну-Русь. І завдання українських еліт — це творення українського підручника історії”, - наголосив Голомша.

Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат України І-VІ скликань Павло Мовчан звернув увагу на прислужництво східному сусідові й нищення українцями своїх же надбань.

“Розтягають найбільшу цінність — наш етнос. Це українці, яких перекуповують, і це найстрашніші процеси, які тривають усередині держави. Хто зовні вчинив над нами наругу, коли з нас вимагали віддати останню шахту й зброю і різали в Узині надзвукові літаки? І це робила не Москва. Може, ми нарешті збагнемо і об’єднаємося, бо лише єдина національна сила здатна протидіяти як внутрішнім, так і зовнішнім загрозам”, - закликав Мовчан.

Народний депутат України І-VІ скликань Іван Заєць попри все закликав до позитивних емоцій і святкування 30-ї річниці Незалежності України як великого свята, до якого причетний весь український народ.

“Треба пишатися тим, що 30 років тому українці всім миром відновили свою державність. І це є нагода веселитися, святкувати, підносити свій дух. Але відзначаючи цю дату, ми повинні подумати й про те, що ми впустили, чого не зробили і що треба зробити. Дати відповіді на запитання про загрози й виклики. Але потрібно святкувати й мають бути позитивні емоції. Треба виходити з того, що творцями української держави були понад 28 мільйонів громадян, які голосували на референдумі 1 грудня 1991 року на підтвердження Акту проголошення незалежності України. Наша держава є творінням волі всього народу”, - наголосив Заєць.

Захід організувало Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-