Презентували збірник документів і матеріалів «Чорні дошки»України. Чернігівська область»

Презентували збірник документів і матеріалів «Чорні дошки»України. Чернігівська область»

Укрінформ
Музей Голодомору презентував унікальний збірник матеріалів про «чорні дошки», що стали механізмом вчинення геноциду українців комуністичним тоталітарним режимом.

Про це йшлося під час презентації видання в Будинку профспілок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Збірник документів і матеріалів “Чорні дошки” України. Чернігівська область" є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору. Тут зібрано понад 600 матеріалів, опублікованих у пресі, також уперше оприлюднено 60 нових архівних документів і матеріалів. Підтверджено системне застосування репресій занесення на “чорні дошки” в межах тогочасної Чернігівської області. Також уточнено кількість об’єктів, занесених на “чорні дошки” - на тепер це 1010 об’єктів. Тобто ця кількість збільшилася фактично втричі у порівнянні з попередньою”, - розповіла директорка Інституту дослідження Голодомору Світлана Маркова, уточнивши, що попередня цифра стосувалася тільки одноосібних господарств, нині пораховано всі об’єкти.

Вона додала, що вперше оприлюднюється блок кольорових картосхем - їх 28, що дозволяє комплексно побачити злочин тоталітарного комуністичного режиму. Зокрема, вона зазначила, що в 1932 році “чорні дошки” було перетворено на жорстокий репресивний елемент механізму Голодомору-геноциду.

Також Маркова повідомила, що наступне таке дослідження стосуватиметься Харківської області, і робота над ним уже розпочалася.

Як зазначив керівник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін, презентована праця - фундаментальна, оскільки опрацьований величезний масив інформації — архівної, загальноукраїнської і місцевої преси — і загалом тут вміщено 660 документів.

“Ця праця є надзвичайно важливою, оскільки правники, які досліджують злочини проти людяності, геноцид називають злочином злочинів, або найбільшим злочином. Голодомор 1932-33 років був геноцидом проти українського народу, і саме інструмент “чорних дощок” був одним із найжахливіших в організації цього злочину. “Чорні дошки” означали не просто заборону торгівлі, вивезення продуктів, на місцях занесення на “чорну дошку” - це була команда на знищення, що призводило до жахливих наслідків”, - сказав Файзулін.

Водночас він додав, що, на жаль, ми не маємо інформації щодо наслідків занесення до “чорних дощок” по всій Україні, по всіх населених пунктах і колгоспах.

“Але якщо взяти хоча б ті 6 сіл, які були занесені на всеукраїнську “чорну дошку” 6 грудня 1932 року, то там більша частина населення загинула. Зокрема, в селі Піски Баштанського району на Одещині із 2 тисяч людей, які в ньому жили, після “чорної дошки” загинуло 1400”, - зазначив Файзулін.

За його словами, попри те, що механізм “чорних дощок” був надзвичайно жахливим, в Україні дослідження цієї теми перебуває в зародковій стадії. Є лише декілька досліджень, присвячених їй. Зокрема, це праця Володимира Сергійчука, присвячена запровадженню “чорних дощок” на Кубані, а також праця Георгія Папакіна.

Читайте також: У Дніпрі презентували екскурсійний проєкт по місцях масових знищень та поховань

“І третя праця — та, яку ми сьогодні презентуємо, яка показує, як “чорні дошки” запроваджувалися на Чернігівщині, зокрема розглядається хронологія запровадження “чорних дощок”. Те, як в 1931-му — на початку 1932-го це був елемент морального тиску на українських селян, а вже з листопада 1932-го — це карально-репресивний захід й інструмент вчинення геноциду. Інформація, зібрана тут, є унікальною і важливою для кожного українця, оскільки інформація зібрана в одне ціле, і з нею можна буде ознайомитися на сайтах Інституту дослідження Голодомору та Українського інституту національної пам’яті. Крім того, важливість цієї книжки полягає в тому, що встановлена інформація про понад тисячу об’єктів, які тільки на Чернігівщині були занесені на “чорну дошку”. Це і одноосібні господарства, і села, і колгоспи, і цілі райони. І це початок роботи. Сподіваюся, що вона буде продовжена і по інших областях, і в результаті ми зможемо назвати точну кількість об’єктів по Україні, які були занесені на “чорну дошку”, бо зараз ці цифри дуже відрізняються”, - сказав Файзулін.

Своєю чергою представник Всеукраїнської правозахисної організації “Меморіал” імені Василя Стуса - Юрій Баланюк нагадав, що в 1932-33 роках внаслідок Голодомору було вбито щонайменше 7 млн українців на території Української держави.

“Цей злочин радянської влади проти українського народу потребує колосального дослідження”, - підкреслив він і додав, що “Меморіал” також розмістить цю книгу у себе на сайті і буде публічно її поширювати.

Видання вийшло за підтримки Чернігівської ОДА, Українського інституту національної пам’яті та Всеукраїнської правозахисної організації “Меморіал” імені Василя Стуса.

Також під час презентації повідомлялося, що напрацьовано проєкт меморандуму між Інститутом дослідження Голодомору і Всеукраїнською федерацією профспілок, у вересні готується підписання документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-