МОЗ нагадує про необхідність ревакцинації від дифтерії і правця щодесять років

МОЗ нагадує про необхідність ревакцинації від дифтерії і правця щодесять років

Укрінформ
Українців закликають не ігнорувати щеплення від дифтерії і правця і вакцинуватися від цих небезпечних хвороб кожні 10 десять років.

Про це повідомляє Центр громадського здоровя МОЗ у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинація від дифтерії та правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Імунітет проти цих недуг зберігається близько десяти років. Тому необхідна ревакцинація», - наголосили в ЦГЗ, запевнивши, що така імунізація у державних закладах охорони здоров’я безоплатна.

Зазначається, що першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, здійснюють вакциною АДП-М у віці 26 років із подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом десять років від попереднього щеплення АДП-М.

Якщо у дитинстві людина не вакцинувалася або точно про це невідомо, необхідно отримати мінімум три дози вакцини АДП-М - спочатку першу дозу, через місяць - другу, через шість місяців після другої – третю, пояснили в ЦГЗ.

Підкреслюється, що вчасна ревакцинація для профілактики правця є вкрай важливою, зокрема, в сезон польових робіт, рибальства, полювання і туризму. «Найвища захворюваність і смертність від цієї інфекції — саме у людей старшого віку, які працюють у сільському господарстві, на присадибних ділянках тощо», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Харкові відкривають ще три пункти COVID-вакцинації

Правець - це інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-