НАБУ розслідує стосовно Чауса дві справи - Ситник

НАБУ розслідує стосовно Чауса дві справи - Ситник

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро розслідує два кримінальні провадження щодо екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса: одне з них стосується отримання неправомірної вигоди, друге - переміщення Чауса через кордон, у Молдову.

Про це директор НАБУ Артем Ситник повідомив на брифінгу в Укрінформі.

“На сьогодні у НАБУ є 2 справи (щодо Чауса — ред.). Перша справа — це щодо одержання неправомірної вигоди, друга — це факт неправомірного переміщення через кордон у 2016 році. Інших справ ми не розслідуємо”, - сказав директор НАБУ.

За його словами, ще одну справу — щодо зникнення Чауса у Молдові — розслідує Служба безпеки України.

“Відповідальність за надання висновків, яким чином він (Чаус - ред.) там зник і з'явився у нас, — це все буде розслідувати СБУ, і я дуже сподіваюся, що це розслідування буде чесним, прозорим і дасть якийсь певний результат”, - заявив Ситник.

Він повідомив, що справа про зникнення Чауса з України була зареєстрована у 2016 році в результаті роботи детективів, які вживали заходів щодо встановлення місця знаходження екссудді.

“І під час вжиття цих заходів нами було точно встановлено, як він залишав територію України, яким чином це відбувалося. Зараз з цього приводу проводяться процесуальні дії з цією особою (Чаусом — ред.)”, - сказав директор НАБУ.

Відповідаючи на запитання, чи причетні до вивезення Чауса тодішні високопосадовці і чи може бути ця інформація оприлюднена, він не став прогнозувати, до якого етапу у розслідуванні і до якого кола осіб дійде слідство, щоб не розкривати таємницю досудового розслідування.

“Якщо таке буде, думаю, ви точно про це дізнаєтеся”, - зауважив Ситник.

Читайте також: САП оскаржила запобіжний захід Чаусу

Як повідомлялося, у серпні 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався в Молдові.

Третього квітня 2021 року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала екссуддю в центрі Кишинева.

8 травня ЗМІ поінформували, що СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення Чауса у Молдові.

30 липня стало відомо про виявлення Чауса в селі у Вінницькій області.

Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито "перехопили" службовці СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що "не викрадали" Чауса, а діяли у межах закону і своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягало на переданні їм Чауса, обвинуваченого в корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного: той перебуває під захистом СБУ і отримує медичну допомогу. За його словами, Чаус має два статуси - підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірної хабаря, і потерпілого у справі про викрадення, яку розслідує СБУ.

3 серпня у НАБУ повідомили, щодетективи бюро затримали колишнього суддю у столичній лікарні «Феофанія».

4 серпня Вищий антикорупційний суд помістив Чауса під цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом. Адвокат Чауса Ростислав Кравець заявив, що захист екссудді подаватиме апеляцію на це рішення ВАКС.

9 серпня прессекретар САП Ольга Постолюк повідомила Укрінформу, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала скаргу до Апеляційної палати ВАКС щодо обрання Чаусу запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

6 серпня у НАБУ поінформували, що його детективи за процесуального керівництва прокурорів САП завершили розслідування стосовно колишнього судді Дніпровського районного суду міста Києва, який, за інформацією слідства, вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 150 тис. дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-