Кабмін схвалив стратегію прав та можливостей ромської громади

Кабмін схвалив стратегію прав та можливостей ромської громади

Укрінформ
Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, що належать до ромської національної меншини в українському суспільстві, на період до 2030 року.

Як передає Укрінформ з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики, відповідне розпорядження уряд підтримав на засіданні 28 липня.

Зазначається, що реалізація стратегії дасть можливість забезпечити ромів документами, надавати правовий захист, освіту, послуги з охорони здоров’я, працевлаштування та покращити соціальний захист. Йдеться і про необхідність подолання негативних стереотипів стосовно ромів.

«Сучасне демократичне суспільство може бути консолідованим лише в тому випадку, коли всім жителям будуть забезпечені елементарні права людини та громадянина. Повноцінне включення ромів в українське суспільне життя – наша ціль. Україна – за рівні права для кожного», - підкреслив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: В Ужгороді до Дня захисту дітей влаштували акцію для маленьких ромів

Заходи фінансуватимуться з державного та місцевих бюджетів, а також залучатимуться кошти фінансової та технічної допомоги міжнародних установ та іноземних країн.

Державна служба з етнополітики та свободи совісті разом із МКІП та іншими державними органами мають розробити та подати на розгляд уряду пропозиції щодо утворення міжвідомчої робочої групи для сприяння забезпеченню стратегії, а також проєкт плану заходів на період до кінця 2023 року для її реалізації.

У МКІП також зауважують, що наразі від 4 до 8% ромів в Україні, за різними даними, не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Значно більша кількість осіб - представників цієї національної спільноти не мають інших документів, які підтверджують реєстрацію шлюбу, місця проживання, права власності, працевлаштування та, як наслідок, соціального страхування. Все це створює підстави для соціальної незахищеності ромів, заважає повноцінній реалізації в культурному, соціальному, економічному й політичному житті. Чимало ромів продовжують потерпати через системну дискримінацію.

Читайте також: В Україні проживає до 400 тисяч ромів — Офіс омбудсмана

Крім того, МКІП нагадує, що важливим державним стратегічним документом України щодо ромів була Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. Термін дії цього документа сплив у грудні 2020 року, але розпочаті процеси з інтеграції представників ромської національної меншини в українське суспільство потребують подальшої уваги з боку держави.

Водночас у МЗС назвали ухвалення Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей ромів підтвердженням дотримання Україною своїх міжнародних зобов'язань.

«Цей крок свідчить, що наша держава віддана Рамковій конвенції Ради Європи про захист національних меншин, переглянутій Європейській соціальній хартії про економічні, соціальні, культурні, громадянські й політичні права, Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок та всіх форм расової дискримінації, Загальній декларації прав людини», - ідеться в повідомленні МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-