В Австрії вшанували пам'ять жертв трагедії MH17

В Австрії вшанували пам'ять жертв трагедії MH17

Фото
Укрінформ
На центральній площі Відня у сьомі роковини загибелі літака рейсу MH17 відбулась акція пам’яті жертв авіакатастрофи.

Як передає кореспондент Укрінформу, учасники заходу закликали Росію визнати свою відповідальність за знищення літака та співпрацювати зі слідством і судом.

На площі Гельденплатц було встановлено стилізований макет літака з переліком держав та кількістю їхніх громадян, загиблих в авіакатастрофі. Окремо було згадано тисячі українських жертв російської агресії. Таким чином архітектор Тарас Піняжко відтворив мистецьку акцію свого колеги Ростислава Бортника, яка два роки тому була представлена біля штаб-квартири ОБСЄ, поруч із площею Гельденплатц.

Учасники акції вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та запалили на спомин душ загиблих свічки, виклавши їх символічною цифрою "17". Під час акції з колонки лунали записи про авіакатастрофу, розслідування та суд у цій справі.

Акція пам'яті жертв трагедії MH17 у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Напис на літаку "Russia kills" ("Росія вбиває") та плакат німецькою мовою "Putin ist ein Kriegsverbrecher" ("Путін – військовий злочинець") вказували на те, хто несе відповідальність за загибель мирних людей.

"Через сім років після трагедії винуватці досі не покарані. І хоча слідство чітко встановило, що лайнер був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й бригаді збройних сил РФ, Москва продовжує заперечувати свою відповідальність і відмовляється від виконання резолюції РБ ООН щодо повної взаємодії з міжнародним розслідуванням у справі MH17. Усі винні мають понести заслужене покарання за вбивство 298 людей", - заявив член Товариства української молоді Австрії Тарас Піняжко.

Читайте також: У Нідерландах вшанували пам'ять загиблих у трагедії МН17

Участь в акції також взяли представники чеченської діаспори Відня. Вони прийшли висловити слова співчуття рідним та близьким жертв авіакатастрофи, а також нагадати про сутність терористичного путінського режиму.

"Сьогодні ми усі зібралися тут, щоб ушанувати пам'ять загиблих у літаку рейсу MH17 та вкотре нагадати про цей жахливий теракт, який, на жаль, став черговим з нескінченного списку злочинів, скоєних Росією за останні 30 років… Він був учинений громадянами Росії і став наслідком воєнної агресії, розв’язаної Путіним та його адміністрацією на території сусідньої держави України", - заявив представник спілки "Ічкерія" Хамзат Іпаєв.

Нагадаємо, 13 липня демонстрація в пам'ять про жертв авіакатастрофи рейсу MH17 відбулася біля посольства Російської Федерації в Австрії.

Як відомо, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій території Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із ЗРК "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони ЗС РФ, дислокованій у Курську.

Читайте також: Справа MH17: глави МЗС країн слідчої групи виступили зі спільною заявою

19 червня 2019 року міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це ексофіцер ФСБ, колишній "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал (на той час полковник) ГРУ генштабу ЗС РФ Сергій Дубінський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі троє – громадяни РФ), а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17.

Утім, Росія продовжує заперечувати свою відповідальність і відмовляється від виконання резолюції РБ ООН щодо повної взаємодії з міжнародним розслідуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-