Нацкомісія з питань державної мови заявляє про скорочення штату

Нацкомісія з питань державної мови заявляє про скорочення штату

Укрінформ
Національна комісія зі стандартів державної мови заявляє про скорочення штату напередодні іспиту на визначення рівня володіння державною мовою.

Як передає Укрінформ, заява оприлюднена на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови .

"Національне агентство України з питань державної служби розробило проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів». ...Комісія стурбована такими діями за тиждень до старту іспиту на визначення рівня володіння державною мовою, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» частини друга та третя статті 7, а також частини друга та третя статті 10 набувають чинності саме з 16 липня 2021 року", - йдеться у заяві.

Читайте також: Нацкомісія з питань мови оприлюднила завдання на іспит

Загалом, як йдеться в заяві, проєктом постанови передбачено, що граничну чисельність працівників апарату Національної комісії зі стандартів державної мови зменшать на понад 20% - з 29 до 23 осіб.

У Нацкомісії наголошують, що, попри фактичну готовність до проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою, таке скорочення чисельності працівників апарату Комісії істотно утруднює процес встановлення результатів цих іспитів.

"Запровадження безпрецедентного за форматом та масштабного за кількістю учасників іспиту є основою нової мовної політики, яка лише зараз починає формуватися інституційно. Тому успішна реалізація іспиту потребує не зменшення, а навпаки – збільшення чисельності працівників апарату Комісії (пропозиції Комісії щодо збільшення штатної чисельності апарату були надіслані до уряду завчасно)", - йдеться в заяві.

Також у Нацкомісії звернули увагу на те, що запропонований проєкт постанови суперечить нормі частини шостої статті 47 Закону, яка чітко визначає можливі процедури зміни чисельності працівників апарату Комісії – така зміна можлива за поданням голови Комісії.

В Нацкомісії з питань державної мови наголосили, що вважають неприпустимими спроби заощадити на реалізації державної мовної політики.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. З 16 липня розпочалася реєстрація для складання іспиту на рівень володіння державною мовою. Із 16 липня 2021 року сертифікати на рівень володіння державною мовою отримуватимуть особи, які склали іспит на відповідний рівень для виконання службових обов’язків або для набуття громадянства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-