Як повідомити про незаконне майно чиновників – роз’яснення ДБР

Як повідомити про незаконне майно чиновників – роз’яснення ДБР

Укрінформ
Державне бюро розслідувань закликає громадськість, засоби масової інформації та небайдужих осіб повідомляти про факти незаконного отриманння чиновниками майна.

Як передає Укрінформ з посиланням на ДБР, бюро є одним із найперших серед правоохоронних органів, що запустили окрему лінію для отримання повідомлень про наявність у посадових осіб необґрунтованих активів.

Для покращення співпраці із заявниками щодо викриття таких фактів ДБР створило на своєму сайті спеціальну форму для звернень.

У ДБР пропонують громадянам, які володіють інформацією про незаконно отримане майно або про те, що вартість придбаного чиновником майна явно занижена, повідомляти про це. Форму можна заповнити анонімно.

Читайте також: Колишній в.о. ДФС «намалював» собі максимальні премії та до 1000% надбавки

Керівництво ДБР тримає це питання на особистому контролі, а всі отримані відомості ретельно перевірятимуться, запевнили у бюро.

Як ідеться в повідомленні, ДБР активно виявляє необґрунтовані активи посадовців. Одним із таких прикладів є передані до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури матеріали щодо наявності у народного депутата України активів, не підтверджених офіційними доходами. Так, у 2020 році депутат придбав квартиру у Києві вартістю 7,6 млн грн, а за 2019 рік він задекларував усього 4 тис. доларів США та у 2020 році отримав дохід у розмірі 4,8 млн грн. Інших джерел доходів та фінансових зобов’язань він не вказав. Різниця між задекларованими доходами / активами та ціною квартири становить понад 2,7 млн грн.

Читайте також: У метро Києва «наварили» 12 мільйонів на лампочках, підряднику оголосили підозру
Читайте також: СБУ заблокувала схему привласнення майна «Сумихімпрому»

У ДБР просять представників громадськості, ЗМІ та небайдужих осіб у разі наявності інформації, яку працівники бюро можуть використати для виявлення необґрунтованих активів та збору необхідних доказів, звертатися до Державного бюро розслідувань в один зі способів:

  • через електронну форму на сайті ДБР;
  • за телефоном +38 (044) 300 27 07 (розділ 4) на спеціальну телефонну лінію ДБР: понеділок – четвер – з 09:00 до 18:00, п’ятниця – з 09:00 до 16:45 (перерва на обід у вказані дні – з 13:00 до 13:45); в інший час (нічний час, вихідні та святкові дні) – залишити звернення, заяву або повідомити інформацію на автовідповідач (опрацювання таких відомостей відбудеться наступного робочого дня);
  • надіславши інформацію на адресу електронної пошти: assets@dbr.gov.ua;
  • поштовим зв’язком на адресу бюро: вул. Симона Петлюри, буд. 15, м. Київ, 01032;
  • під час особистого прийому у приймальні громадян центрального апарату Державного бюро розслідувань за адресою: вул. Симона Петлюри, буд. 15, м. Київ;
  • залишивши звернення або повідомлення у спеціальній скриньці для кореспонденції у приміщенні центрального апарату ДБР за адресою: вул. Симона Петлюри, буд. 15, м. Київ.
Читайте також: Директор центру «первинки» виплатив своїм родичам понад 6 мільйонів зарплати

У ДБР також зауважили, що під «активами» слід розуміти грошові кошти (готівкові кошти, кошти, що перебувають на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах тощо), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, криптовалюти, обсяг зменшення фінансових зобов’язань, роботи чи послуги, надані посадовій особі.

Вартість активу має становити від 1 003 500 грн до 7 377 500 грн (до 6 831 500 грн – у 2020 році, до 6 243 250 грн – у 2019 році), а сам актив повинен бути набутим після 28 листопада 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-