Зеленський підписав закон про 300 мільйонів на медичні центри для немовлят

Зеленський підписав закон про 300 мільйонів на медичні центри для немовлят

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до державного бюджету щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

В ОП зазначили, що на сьогодні в Україні існує потреба у запровадженні програми розширеного скринінгу новонароджених з метою виявлення у дітей вроджених або спадкових захворювань, які піддаються корекції на ранніх стадіях. Зокрема, запізніла діагностика, зокрема, спінальної м’язової аміотрофії (СМА) є головною причиною генетично обумовленої смертності немовлят.

Читайте також: Для українців віком 55+ запровадять обов’язкові медогляди - Зеленський

“Закон, що його підписав Президент, збільшує на 300 млн грн видатки для Міністерства охорони здоров'я на розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізацію матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Ці кошти будуть спрямовані на оснащення лабораторним обладнанням експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу, що дасть змогу здійснювати в Україні ранню досимптомну діагностику новонароджених для запобігання розвитку генетичних захворювань”, - пояснили в Офісі глави держави.

Ініціюючи цей документ, Зеленський заявляв, що першочерговий пріоритет у питанні захисту прав дітей – це право на життя та здоров’я. За його словами, Україна прагне захищати життя кожного маленького громадянина з перших хвилин від його народження.

«Ми розпочинаємо системну роботу з орфанними захворюваннями в цілому та СМА зокрема», – запевнив Зеленський.

Читайте також: Прощавай, “нерозбірливий” почерк лікаря: МОЗ запускає Електронний кабінет пацієнта

Президент проінформував, що планується створити шість сучасних центрів неонатального скринінгу, які мають забезпечити обстеження новонароджених з усіх регіонів України, та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектра найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Передбачається, що новонароджених в Україні скануватимуть на понад 20 орфанних метаболічних захворювань.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 17 червня ухвалила президентський закон №5589 "Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні". За відповідне рішення проголосували 333 народних депутатів.

Цим законом виділено 300 млн грн для оснащення центрів неонатального скринінгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-