Загроза диверсій: в Україні хочуть посилити відповідальність за проникнення на військові об'єкти

Загроза диверсій: в Україні хочуть посилити відповідальність за проникнення на військові об'єкти

Укрінформ
Кабінет Міністрів України запропонував Верховній Раді внести зміни до законодавства та встановити адміністративну відповідальність за самовільне проникнення на військові об'єкти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення уряд ухвалив сьогодні на своєму засіданні.

Як зазначається в пояснювальній записці, в умовах довготривалої російської агресії з боку РФ існує постійна загроза диверсійних проявів на важливих військових об'єктах з метою підриву обороноздатності нашої держави. За останній період значно зросла кількість випадків проникнення на військові об'єкти сторонніх осіб, у тому числі з метою вчинення диверсій.

Як відомо, відповідальність за вчинення диверсій передбачена Кримінальним кодексом України і карається позбавленням волі на строк до 15 років. Натомість адміністративної відповідальності за самовільне проникнення на військові об'єкти, що може бути передумовою вчинення диверсії, не передбачено.

Крім того, зазначається, що деякі військові об'єкти належать до потенційно небезпечних і самовільне проникнення на них може призвести до важких і трагічних наслідків для цивільного населення.

Читайте також: СБУ ловила «диверсантів» у військовій частині на Миколаївщині

Згідно з проєктом закону, який уряд пропонує ухвалити парламенту, встановлюється відповідальність за самовільне проникнення на військові об'єкти, Нацполіція наділяється повноваженнями складати протоколи про адмінпорушення, а суддям розглядати ці справи в судах.

"Самовільне проникнення на військові об'єкти тягне за собою накладання штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією знаряддя здійснення правопорушення або без такої", - йдеться в тексті закону.

Якщо порушення вчинене вдруге, то штрафи збільшуються до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а здійснене правопорушення в умовах особливого періоду — до 3000 мінімумів.

Урядовці відзначають, що таке ухвалення змін до законодавства покращить безпеку військових об'єктів, а також зменшить випадки самовільного проникнення на них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-