Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата у Києві

Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата у Києві

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні поклав квіти до могили Невідомого солдата у Києві.

Церемонія відбулася в Меморіалі Вічної Слави, де поховані воїни, котрі захищали Україну в роки Другої світової війни, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

«Сьогодні, 22 червня, – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. 80-ті роковини початку найбільш кривавого періоду Другої світової. Ця трагедія торкнулася майже кожної української родини. Мільйони українців пішли на війну, щоб захистити світ від нацистської навали. Сьогодні ми згадуємо їхній подвиг і дякуємо кожному з них за життя та можливість будувати нову Україну, в якій не буде місця війнам», – зазначив Зеленський.

У церемонії також взяв участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Читайте також: У МЗС закликають у День скорботи вшанувати також пам'ять героїв війни на сході України

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

«Сьогодні, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, ми вклоняємося перед усіма, хто постраждав від найбільшої катастрофи ХХ століття. Згадуємо кожного, хто загинув у Другій світовій війні, – військових і цивільних, чоловіків і жінок, людей похилого віку й дітей. З глибокою шаною до пам’яті минулих поколінь. З непохитною вірою в мир для наступних поколінь», - написав згодов Зеленський у Фейсбуці.

Читайте також: Меркель у промові про напад Німеччини на СРСР згадала російську анексію Криму та схід України

Він розповів, що 25 червня 1941 року в кінотеатрах нацистської Німеччини були показані кадри пропагандистського кіножурналу, на яких лавина німецьких бомб падає на столицю України.

Президент підкреслив, що ті смертоносні «опади» були зняті рівно 80 років тому – 22 червня 1941-го, коли Друга світова війна увірвалась до Києва. За його словами, майже 100 нацистських снарядів були скинуті на Святошин, Жуляни, Поділ і завод «Більшовик» та забрали життя близько 200 людей.

Водночас він наголосив, що мине три місяці, і розпочнеться нацистська окупація Києва, ще через тиждень розпочнеться жахлива трагедія Бабиного Яру, а ще через майже два роки нацистів з Києва буде вигнано.

«Мине 80 років, а рани, які залишила Друга світова на серці нашої країни та столиці, все ще болітимуть», - додав глава держави.

Як повідомлялося, 22 червня в Україні – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття.

Читайте також: «22 июня ровно в 4 часа Киев бомбили, нам объявили…»

Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в країні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Цього дня вшановується пам’ять усіх, чиє життя покалічила і зруйнувала та Друга світова війна.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-