Для субсидій доопрацювали «софт», щоб призначати їх автоматично

Для субсидій доопрацювали «софт», щоб призначати їх автоматично

Укрінформ
На наступний опалювальний період для понад 85% домогосподарств субсидію призначать автоматично.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Міністерства соціальної політики України.

Як зазначається, 19 травня 2021 року уряд ухвалив постанову № 505, згідно з якою розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернень громадян.

Винятками є тільки домогосподарства, яким житлова субсидія надавалася у грошовій безготівковій формі; була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи, індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію) та домогосподарства, яким субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Читайте також: В Україні запрацював оновлений сервіс для онлайн-реєстрації субсидій

«Тобто для понад 85% домогосподарств житлова субсидія на наступний період буде призначена автоматично», - наголошують у Мінсоцполітики.

При цьому передбачається, що рішення про призначення житлових субсидій домогосподарствам без звернень громадян ухвалюються органами соціального захисту населення на підставі інформації Міністерства фінансів за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій.

«На сьогодні всі необхідні доопрацювання програмних комплексів у зв’язку із змінами до Положення зроблено. Крім того, вже забезпечено отримання органами соціального захисту населення в автоматичному режимі інформації про доходи від Пенсійного фонду України та податкових органів, і відбувається підготовка до процесу масового розрахунку субсидій на неопалювальний період», - інформують у міністерстві.

Читайте також: Лазебна: Субсидії – це адресна підтримка малозабезпечених, а не тих, хто приховує доходи

Також зазначається, що збір та обробка інформації, включаючи додаткові критерії про понад 6 млн осіб (кількість осіб, які входять до складу домогосподарства, в середньому становить 2 людини), потребує залучення до процесу різних джерел інформації та часу на її опрацювання. Зокрема, це стосується інформації від десятків банківських установ, реєстрів прав на рухоме та нерухоме майно, пояснюють у міністерстві.

Наразі відповідна інформація узагальнюється Мінфіном для проведення верифікації.

Таким чином, зауважують у Мінсоцполітики, найближчими тижнями, після надходження від Мінфіну результатів верифікації одержувачів житлової субсидії на відповідність новим критеріям її отримання, органи соцзахисту населення забезпечать автоматичне її призначення понад 2,5 мільйонам одержувачів.

У Мінсоцполітики звертають увагу, що призначення та нарахування житлових субсидій усім домогосподарствам буде здійснено починаючи з травня поточного року.

Читайте також: Правила надання субсидій уточнили - що змінив уряд

Також зазначається, що в умовах обмежувальних заходів, згідно з законодавством, нарахування пені за несвоєчасну сплату за комірне виконавцями комунальних послуг не здійснюється. «Наявність такої заборгованості за травень поточного року не вплине на рішення щодо призначення житлової субсидії такому домогосподарству», - наголошують у міністерстві.

Як повідомлялося, 14 квітня 2021 року Кабінет Міністрів 14 квітня схвалив проєкт постанови, яким посилив адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-