СБУ викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні земель - провели 40 обшуків

СБУ викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні земель - провели 40 обшуків

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала низку корупційних механізмів, організованих топпосадовцями Держгеокадастру.

Організатори однієї з оборудок діяли через систему документообігу установи, а за іншою схемою чиновники вивели понад 20 тис. га земельних ділянок із держвласності.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ, передає Укрінформ.

У межах кримінального провадження за «першою схемою», співробітники СБУ задокументували, що посадовці, зокрема, фальсифікували інформацію, яка обробляється в автоматизованій системі управління документами «ДокПроф 3». Через дії зловмисників регіональні управління Держгеокадастру не могли розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Серед іншого, зловмисники змінювали цільове призначення землі, передавали її у власність інших осіб без жодних процедур – просто змінюючи документи в системі.

СБУ викрила посадовців Держгеокадастру на розкраданні державних земель / Фото: СБУ

Щоб забезпечити роботу «схеми», фігуранти організували низку бек-офісів, які фактично являли собою «приватні аналоги» регіональних підрозділів Держгеокадастру.

Друга схема, виявлена СБУ у Держгеокадастрі, була організована для роботи з «елітними» земельними ділянками. Причому виключно у Запорізькій та Донецькій областях.

Читайте також: Фальсифікували фінансові документи: СБУ викрила дезінформаторів Нацбанку

Зловмисники оформлювали вільні ділянки землі на підставних осіб, частина з яких навіть не знала про оборудку. При цьому значно перевищувалися обсяги дозволених квот, коли в одні руки передавалося понад 2 тис. га.

За оперативними даними спецслужби, за цією схемою у власність підставних осіб переоформлено земельні ділянки загальною площею понад 20 тисяч гектарів.

Правоохоронці провели понад 40 обшуків у 6 областях у підрозділах Держгеокадастру, офісних приміщеннях учасників оборудки та за місцями їх проживання.

Слідчі дії тривають.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня Служба безпеки України викрила масштабну схему із протиправного виділення у приватну власність державних земель, яку організувало вище керівництво Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області. Слідчі СБУ задокументували, що у 2020 році в.о. начальника ГУ Держгеокадастру, зокрема, надав дозвіл на розроблення проєкту землеустрою стосовно відведення у власність 26 ділянок загальною площею майже 54 га. Встановлено, що ці землі підлягали передачі у комунальну власність об’єднаній територіальній громаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-