В Україні хочуть створити реєстр захисників, які перебувають у місцях несвободи

В Україні хочуть створити реєстр захисників, які перебувають у місцях несвободи

Укрінформ
Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України вже напрацьовує методологію роботи щодо внесення пропозицій стосовно помилування військовослужбовців та ветеранів.

Про це виконавчий директор громадської спілки «Українська Гельсінська спілка з прав людини» Олександр Павліченко сказав під час презентації новоствореного органу в Офісі Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз працюємо над розробкою методології роботи саме у напрямку помилування щодо конкретних випадків. Це буде робота, яка передбачатиме паралельний такий варіант роботи комісії з питань помилування, але трохи з іншим фокусом. Працюватимуть юристи, які будуть мати завдання знайти моменти та мотиви для того, щоб переглянути та знайти підстави для помилування, для перегляду рішення або матеріалів. Навіть є ще один варіант, але це крайній варіант. Це новий судовий розгляд», - сказав Павліченко.

За його словами, експерти вже роблять аналіз та повний реєстр усіх цих справ осіб, які перебувають у місцях несвободи. «І планується, що кожен випадок буде розглянутий окремо. Окремо групою юристів, які будуть працювати над підготовкою документів. Вони збиратимуть матеріали, які будуть містити як заяву особи або її законного представника щодо розгляду справи про помилування, тобто також сама процедура, що і звернення до комісії з питань про помилування. Це і матеріали від адміністрації установи, де особа відбуває покарання. Це відповідно характеристика», - розповів виконавчий директор громадської спілки «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

Він додав, що надалі рада планує продовжити практику візитів до пенітенціарних установ, щоб мати на місці зустрічі як з адміністрацією, так і засудженим. «Я не говорю, що ми обходимо всі установи та зустрінемося з усіма засудженими, але там, де найбільша кількість засуджених знаходиться, я думаю, що ми відвідаємо. Ми плануємо цю роботу закінчити у межах 5-6 місяці», - сказав Павліченко.

Він також зазначив, що потім Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України передаватиме усі зібрані та опрацьовані матеріали комісії з питань помилування, щоб вона мала можливість розглядати їх у пришвидшеному режимі.

Читайте також: На Банковій презентували раду з питань забезпечення прав захисників

Як повідомляв Укрінформ, 12 березня Президент Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. 10 квітня глава держави підписав інший документ, яким на зміну цього указу постановив перейменувати Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України на Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України. Зеленський також затвердив положення про Консультативну раду та її персональний склад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-