Імунолог пояснив, чому збільшили інтервал між двома щепленнями AstraZeneca

Імунолог пояснив, чому збільшили інтервал між двома щепленнями AstraZeneca

Укрінформ
Різниця в інтервалах між повторним щепленням вакцинами від коронавірусу розробки AstraZeneca та Pfizer може залежати від типу вакцини; щодо вакцини від Pfizer немає даних про зростання ефективності при збільшенні інтервалу між двома дозами.

Про це голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій повідомив під час оnline-заходу для ЗМІ «Всесвітній тиждень імунізації 2021. Вакцинація зближує нас», передає кореспондент Укрінформу.

«Цілком може бути, що такий інтервал залежить від типу вакцин», - сказав Лапій.

Він пояснив, що сила імунної відповіді вивчається на другій фазі клінічних досліджень. При цьому підбирається схема вакцинації. «Зазвичай ми виходимо із так званої дводозної схеми вакцинації. Це так звані «ідеальні умови», - прокоментував імунолог.

Потім ефективність оцінюється при використанні препарату в реальних умовах, в тому числі оцінюється й епідефективність вакцини. «Тут щодо вакцини від AstraZeneca було помічено, що збільшення інтервалу сприяє збільшенню ефективності. І Німеччина, Канада, Британія ухвалили рішення, як і Україна, збільшити інтервал між першою і другою дозою», - сказав Лапій.

Він зауважив, що на зростання ефективності вакцини від AstraZeneca при збільшенні інтервалу між двома дозами могло вплинути те, що препарат належить до векторних вакцин. «Щодо інших вакцин поки що таких даних немає», - додав імунолог.

Читайте також: Степанов закликає повідомляти про зловживання при COVID-щепленні

Як повідомлялося, в Україні 19 квітня щеплено проти коронавірусу 12 144 особи. Всього вакциновано 462 791 особу, з них завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 5 осіб.

Україна почала вакцинувати населення від коронавірусу 24 лютого ц.р. 23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

25 березня до України прибула перша партія (215 тис. доз) вакцини китайської компанії Sinovac Biotech, використовувати її почали 13 квітня.

16 квітня в Україну в рамках COVAX доставлено першу партію (117 тис. доз) вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-