На станції «Академік Вернадський» відбулась перезмінка українських полярників

На станції «Академік Вернадський» відбулась перезмінка українських полярників

Фото
Укрінформ
На станції «Академік Вернадський» завершилася перезмінка команд зимівників 25 та 26 Української антарктичної експедиції, а також робота сезону-2021. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Зараз в Антарктиці вже пізня осінь, і погода – відповідна. Температура, хоча ще й плюсова (+1, +3С), але завдяки сильному вітру та вологості понад 80% відчувається як -15С, до того ж постійні опади. Тож перезмінка проходила в досить складних умовах. Пальне перекачували з корабля в станційний бак і вдень, і вночі; інколи доводилось човнами відштовхувати плавучі крижини від паливного шланга. Розвантажити річний запас продуктів та інших необхідних речей неабияк допоміг новий потужний кран», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що останнім «акордом» стала символічна передача ключа від станції та коробки з секретним подарунком, яку слід відкрити через півроку, керівником 25-ої УАЕ Юрієм Отрубою очільнику 26-ої УАЕ Богдану Гаврилюку. 

Після цього команда 25-ої УАЕ та сезонний загін почали мандрівку додому. Спершу їм потрібно буде подолати бурхливу протоку Дрейка та дістатися Чилі.

Читайте також: На станції «Академік Вернадський» тепер є безлімітний інтернет

«Зимівники ж 26-ї УАЕ вже заступили на варту, продовжуючи неперервні наукові спостереження на станції. Радіємо за тих, хто повертається додому, і бажаємо наснаги й сил тим, хто продовжує благородну справу дослідження полярних регіонів і нашої планети в цілому на невеличкому острові Галіндез у такій далекій і водночас такій близькій Антарктиді!», - написали науковці.

Як повідомлялося, 26-та українська антарктична експедиція дісталася станції «Академік Вернадський» – її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Фото: Національний антарктичний науковий центр, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-