10 квітня: народний календар і астровісник

10 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Чи буде Євстратій теплим; що віщують ранковий туман і спів жайворонка, та чи треба пробивати лобом стіну

Сьогодні остання – третя великопісна субота, під час якої поминаються спочилі християни. Наступне велике церковне поминання відбудеться на Проводи (Радоницю), 11 травня. А ще нині пам’ять преподобномученика Євстратія Печерського, чиї мощі покояться в Ближніх печерах біля мощей Нестора Літописця. Постать святого Євстратія досить суперечлива. Начебто він, чернець Київського Печерського монастиря, разом із іншими монахами, потрапив у полон до половців, які продали його на невільничому ринку Херсонеса одному місцевому купцю-юдею. Той спочатку примушував Євстратія зректися Христа, а потім розіп’яв раба. Сталося це якраз на Песах (юдейська пасха) 1097 року. Висячи на хресті, чернець начебто звертався з погрозою до юдеїв, які зловтішалися з його смерті: «Прийде час, і ви будете покарані за кров християнську…». П’ятнадцять діб провисів Євстратій на хресті. Наостанок нелюд проткнув мученика списом, а після того кинув у море. Однак хвилі дивовижним чином принесли його до стін Печерського монастиря. Житіє цього святого має яскраво виражений антиюдейський характер. За деканонізацію святого Євстратія виступало чимало відомих релігійних діячів, зокрема і священник Олександр Мень.

Ранковий туман цього дня віщує тривалу ясну погоду. Жайворонки зранку не співають – на дощ.

Іменинники нині Іларіон, Степан.

28-й місячний день, місяць перейшов до Овна. У понеділок у нас «овнячий» молодик. Буде напряжно, буде неспокійно, часом небезпечно. Дні Овна – сухого вогняного знаку – це дні тепла, їхня якість суха і тепла. Багато хто відчуває перехід місяця від Риб до Овна майже так само сильно, як і зміну енергії під час повні. Можливий головний біль і мігрені. Хтось намагатиметься робити все одразу, але навряд чи йому вдасться довести до пуття навіть щось одне. У спілкуванні пам’ятайте, що «лобом стіну не проб’єш». Хоч як би того й хотілося.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -7,2°, а найтеплішим у 1973-му - +24,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-