Зруйноване житло через агресію Росії: Мінреінтеграції планує виплатити компенсації за 1-2 роки

Зруйноване житло через агресію Росії: Мінреінтеграції планує виплатити компенсації за 1-2 роки

Укрінформ
У найближчі роки Мінреінтеграції повністю виплатить компенсації за зруйноване внаслідок збройної агресії Росії житло громадянам на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей і перейде до вирішення проблем пошкодженого житла.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це поінформував перший заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський під час підсумкової колегії міністерства за 2020 рік.

«Вперше за роки збройної агресії РФ українська влада реалізувала свою обіцянку і розпочала компенсацію громадянам України за зруйноване житло. Вже в минулому році 74 родини отримали таку компенсацію… Ми ставимо собі амбітну ціль, щоб за поточний рік і наступний всім родинам - а ми їх всіх знаємо, - ми плануємо виплатити повністю компенсацію за зруйноване житло і перейти до вирішення питань щодо пошкодженого житла», - повідомив Замлинський.

Читайте також: Власне житло отримали лише 10% переселенцівдепутат

Він повідомив, що у державному бюджеті на 2021 рік для цього передбачено 114 млн грн, тобто близько 380 родин отримають виплати за житло у 2021 році.

Заступник міністра також нагадав, що 28 грудня 2020 року було підписано тристоронню Угоду між урядом Німеччини, Кабінетом Міністрів України в особі Мінреінтеграції та Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву як організації-виконавця в рамках проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», що передбачає виділення гранту в сумі 25,5 млн євро. Реалізація проєкту створить можливість для внутрішньо переміщених осіб отримати пільгові кредити на прийняте в експлуатацію житло у сумі близько 40 тисяч євро до 20 років під пільгові умови – 3% річних із розрахунком 63 кв. м загальної площі на сім’ю. В рамках проєкту до 2022 року планується забезпечити житлом приблизно 680 сімей або 1768 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб, повідомив заступник міністра.

В Мінреінтеграції також зазначили, що на восьмому засіданні Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою, яке відбулося 3 лютого 2020 року, Президенти двох країн досягли домовленості щодо співробітництва у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу, які через окупацію АР Крим та м. Севастополь були змушені залишити місце постійного проживання, а також для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, інших пільгових категорій громадян України в м. Київ, м. Миколаїв та м. Херсон.

Читайте також: З 2014 року на Донеччині загинули 735 та поранені 1835 цивільних - Україна повідомить Гаагу

Проєкт передбачає будівництво багатоповерхового житла у загальній кількості 500 квартир, включаючи всі пов’язані з ними соціальні об’єкти, як безповоротної допомоги громадянам України.

Як повідомлялось, згідно з рішенням Кабміну, розмір компенсації за зруйноване на сході України житло визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах країни, але не більше ніж 300 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-