Панацеї від ковіду немає, протокол не змінився, але таблетки – випробовують

Панацеї від ковіду немає, протокол не змінився, але таблетки – випробовують

Укрінформ
«Британський» штам не вплинув на схему лікування ковіду, принаймні, поки що. Слідування протоколу – наразі це головне

З поширенням в Україні британського штаму коронавірусу побільшало повідомлень про зміни клінічної картини перебігу ковіду порівняно з осіннім періодом. Медики кажуть вірус став агресивнішим, що підтверджується вдвічі більшою кількість госпіталізацій і зростанням смертності. Зменшився інкубаційний період до 1-3 днів, а також швидше розвиваються важкі симптоми, пов’язані із кисневою задухою і підвищеною температурою. Відома лікарка Ольга Голубовська навіть зазначила, що нові пацієнти важче піддаються терапії.

Чи буде ця терапія змінюватися – з’ясовував Укрінформ.

Підходи до лікування через «британський» штам не змінилися

Лариса Мороз
Лариса Мороз

Спочатку, у зв’язку з загостренням ситуації закликали переглянути вітчизняний протокол лікування коронавірусної хвороби в РНБО. Мінохорони здоров’я зібрало робочу групу, що розглядає необхідність внесення змін до протоколу лікування і закупівлі ліків. Як розповіла Укрінформу головна інфекціоністка Вінничини Лариса Мороз, яка входить до цієї робочої групи, нових настанов стосовно лікування СOVID-19 з огляду саме на «британський штам» не надавалося. Лариса Мороз вважає, що наразі при веденні пацієнтів ковідом головне – це чітко слідувати національному протоколу, а пацієнтам – не займатися самолікуванням, щоб не доводити себе до тяжкого стану і не потрапляти в лікарню вже з низькою сатурацією.

Та і в самій Британії, звідки пішов мутований штам, наразі не змінювали підходів у терапії. «У Британії летальність набагато вища, ніж в Україні (2,9% проти 1,9%. – Ред.) і все одно ніяких змін у лікуванні пацієнтів з поправкою саме на «британський» штам не було прийнято», – каже інфекціоністка. Дійсно, в останніх змінах настанов NICE (Національний інститут досконалого надання медичної допомоги Великої Британії) від 23 березня немає і згадки про відмінності терапії через поширення «британського» штаму. Так само це питання поки не піднімалося і в настановах NIH (Національний інститут охорони здоров’я США), востаннє оновлених 5 березня, де скориговано рекомендації лише по застосуванні препарату тоцилізумаб для лікування COVID-19.

Сергій Дубров
Сергій Дубров

Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. Богомольця Сергій Дубров, який теж входить в робочу групу по протоколу, пояснює, що наразі пройшло недостатньо часу для висновків про ефективність чи неефективінсть лікування пацієнтів з ковідом, викликаним «британським» штамом.

А поки експерти узгодили застосування антибактеріальної терапії, питання щодо державних закупівель ремдісівіру і тонцилізумабу тощо (детальніше про це незабаром можна буде дізнатися на сайті МОЗу).

Суперечки довкола івермектину

Тим часом у медичних і наукових колах періодично обговорюються уже відомі препарати, що можуть бути потенційно ефективними при лікуванні пацієнтів з ковідом. Нещодавно Ольга Голубовська написала про один з таких препаратів – івермектин. Це антипаразитарний препарат, який застосовується у ветеринарії (його винахідники отримали Нобелівську премію з медицини у 2015 році), вже кілька років обговорюються також його противірусні властивості. Під час пандемії препарат стали випробовувати на здатність прогнічувати SARS-CoV-2 в лабораторних умовах. Голубовська зазначає, що цей препарат рекомендує застосовувати доволі відома в світі медична організація – Альянс передової інтенсивної терапії захворювань COVID (FLCCC) – з огляду на нові клінічні дослідження, в одному з яких йдеться, що при тяжкому ураженні легень летальність із івермектином становила 38%, а без нього – 80%.

Щодо цього препарату наразі суперечливе ставлення
Щодо цього препарату наразі суперечливе ставлення

Втім, у світі щодо застосування цього препарату наразі суперечливе ставлення. Приміром, ВООЗ та Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) не радять застосовувати івермектин для лікування COVID-19 через недоведену ефективність. Європейський регулятор ЕМА (Агентство Європейського Союзу з лікарських засобів) також не рекомендує його для лікування коронавірусної хвороби поза межами клінічних досліджень. Агентство погоджується, що івермектин може пригнічувати розмноження SARS-CoV-2, але лише при значно вищих концентраціях препарату, ніж ті, які дозволені для людини.

Попри це в Чехії та Словаччині дозволили тимчасове його використання при лікуванні COVID. Тож треба дочекатися результатів, яким можна було б довіряти.

Фармацевтичні гіганти працюють над пігулками проти COVID

Поки ж доводиться констатувати, що панацеї від коронавірусної інфекції досі немає, хоча регулярно з’являються десятки повідомлень про те, що якась із фармацевтичних компаній працює над специфічними ліками проти ковіду. Фармацевтичний гігант Pfizer уже навіть оголосив про початок випробувань пігулок проти ковіду на людях. Виробник зазначає, що під час досліджень у пробірці препарат продемонстрував потужну противірусну активність проти SARS-CoV-2, а також активність проти інших коронавірусів. Розробники розраховують, що «антиковідні» пігулки можна буде приймати при перших ознаках інфікування.

Також про розробку оральних ліків проти ковіду заявили в американській фармацевтичній компанії Merck. Повідомляється, що препарат значно знизив вірусне навантаження у пацієнтів після 5 днів застосування, що підтверджується тестами. Розробка отримала назву «Молнупіравір» і була протестувана на 202 пацієнтах з коронавірусом, які не були госпіталізовані. Керівник досліджень Вільям Фішер назвав ці дані багатообіцяючими і якщо додаткові випробування пройдуть вдало, то це матиме важливе значення для охорони здоров’я.

Але ж поки усім нам, на жаль, не варто сподіватися на панацею, а докладати зусиль для того, щоб уберегтися і не втратити пильність, тим паче що за добу 24 березня в Україні виявили найбільшу кількість інфікованих – 16669 осіб.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-