«Цій цифрі радіти не можна»: через COVID-19 в Україні фіксують менше випадків туберкульозу

«Цій цифрі радіти не можна»: через COVID-19 в Україні фіксують менше випадків туберкульозу

Укрінформ
Через пандемію COVID-19 виявляється менше випадків туберкульозу, через те що люди не звертаються до лікарів у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу, присвяченого Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, сказав голова Центру громадського здоров’я Роман Родина.

“За даними системи епіднагляду у 2020 році трохи більше ніж 17,5 тисячі випадків активного туберкульозу. Маються на увазі нові випадки та рецидиви. Це майже на 30% менше, ніж у 2019 році. Я думаю, що цій цифрі радіти не можна, тому що показник захворюваності, те що нових випадків на 30% менше, не є реальним. Це показник виявленого туберкульозу, і в контексті впливу пандемії COVID-19 не може не турбувати. Така тенденція до зменшення (виявлення випадків туберкульозу - ред.) пояснюється впливом пандемії, і як наслідок пандемії - це зменшення кількості звернень людей по медичну допомогу через обмежувальні заходи”, - сказав Родина.

Він додав, що за 2020 рік зменшилася також зареєстрована кількість пацієнтів зі стійкими формами туберкульозу на 35,5%, хоча Україна досі входить в топ-20 країн з найвищим тягарем туберкульозу, стійкого до лікарських засобів. Ця цифра, за його словами, також не відображує реальний стан справ, оскільки враховані тільки ті пацієнти, які звернулися по медичну допомогу.

Читайте також: Тариф за лікування пацієнтів із туберкульозом зросте до ₴40 тисяч - Нацслужба здоров'я

Родина наголосив, що в інших країнах така сама ситуація — кількість виявлених у 2020 році випадків туберкульозу на 40-50% менше, ніж у 2019 році.

“Це ще раз підкреслює масштабність проблеми впливу пандемії на виявлення, доступність та лікування туберкульозу”, - наголосив Родина.

За його словами, подолання проблеми може бути у запровадженні відповідних заходів, наприклад, скринінгу на туберкульоз. Так в умовах пандемії, у справі виявлення хворих на туберкульоз відіграють велику роль лікарі первинної ланки.

Як повідомляв Укрінформ, в Програмі медичних гарантій на 2021 рік запроваджено новий пакет медичних послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». До нового пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка хворих. Надавачі первинної медичної допомоги можуть за бажанням обрати такий пакет медичних послуг і отримуватимуть за це додаткову оплату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-