24 березня: народний календар і астровісник

24 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Олексія Голосіївського; пораємося в саду, слухаємо голубів і притча про людське щастя

Сьогодні преподобного Олексія Голосіївського, Київського. Олексій народився в Києві в 1840 році. Коли його мати була вагітна ним, то один священик сказав їй, що вона дасть життя людині тілесно немічній, але міцній духом, великому подвижнику Божому. Так і сталося: Олексій від народження був німим. Коли йому виповнилося 13 років, мати взяла його з собою на великодню всенощну. Митрополит двічі привітав жінку з хлопчиком: «Христос воскрес!», на що Олексій несподівано відповів: «Воістину воскрес!» Це було справжнє диво. Відтоді він почав говорити, згодом став ченцем Києво-Печерської лаври. Уславився святим життям, прозорливістю. Доживав віку у Голосіївському скиту, де й відійшов до Господа. «Роби добро, поки руки теплі», - за таким принципом жив святий Олексій. Нині його мощі покояться в Голосіївському монастирі.

В давнину цього дня починали поратися в саду: обрізали сухе гілля, обкопували дерева. Примічали: качки прилетіли гладкі й угодовані – весна буде тривала й холодна; голуби розворкотілися – на тепло; зацвіла ліщина – час виставляти вулики на пасіку.

З іменинами вітайте Олексія, Єфима.

11-12 місячна доба, ще й до того ж «лев’яча». Приблизно до 30 березня проявлятиметься прихована природа речей. Якщо є якісь серйозні проблеми – у нас, у суспільстві – вони проявлятимуться у вигляді втрат, криз. Дай Боже, щоб біда оминала кожного, а якщо воно таки вже трапилося на нашому шляху, то щоб ми, з Божою поміччю, його здолали… Є маленька така притча: зліпив Бог з глини чоловіка, та й питає: «Що тобі ще зліпити?» Чоловік каже: «Жону». Зліпив Бог жінку і залишився в нього малесенький кавалочок глини. «Що вам зліпити ще?», - запитує у них. «Зліпи нам велике-превелике щастя», - просять чоловік і жінка. Бог поклав на долоню малесеньку крихту глини і сказав: «Оце й є ваше щастя на двох… І воно теж глиняне, таке, як і ви…»

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1883 році: –15,9 , а найтеплішим у 1913 - +19,3 .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-