Зеленський затвердив рішення РНБО про посилення хімічної безпеки

Зеленський затвердив рішення РНБО про посилення хімічної безпеки

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 19 березня «Про заходи щодо підвищення рівня хімічної безпеки на території України».

Про це повідомляє сайт Президента, передає Укрінформ.

Як зазначається в указі № 104/2021, своїм рішенням РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність Кабінету Міністрів щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами.

Зважаючи на це, уряд повинен у двомісячний строк опрацювати питання створення Міжвідомчої комісії з питань управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами та посилення спроможностей референс-центру з визначення токсичних і контрольованих хімічних речовин, утвореного на базі ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

Читайте також: Зеленський схвалив створення Центру протидії дезінформації

Також Кабмін має сформувати перелік наявних акредитованих хімічних лабораторій науково-дослідних інститутів та вирішити питання створення на їхній базі відповідно до профілю діяльності центрів (референс-лабораторій) для здійснення моніторингу, виявлення та ідентифікації небезпечних хімічних речовин.

У той самий строк має бути вирішено питання створення клінічного токсикологічного центру.

Окрім цього, має бути сформовано й затверджено перелік небезпечних речовин та речовин, що становлять загрозу в разі техногенних аварій, а також порядку поводження з ними в Україні, встановлення гігієнічних нормативів з урахуванням європейських підходів та світових практик тощо.

Читайте також: Брифінг Данілова за результатами засідання РНБО

За три місяці уряд також має підготувати пропозиції щодо ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці №170 про безпеку при використанні хімічних речовин на виробництві, а також щодо приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть.

Також у 2021 році має бути затверджений план заходів на 2022-2030 рр. стосовно забезпечення виконання Україною зобов’язань за Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення.

Контроль за виконанням рішення РНБО покладається на її секретаря. Указ набирає чинності з дня опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-