Сомнолог радить обстежуватися при хропінні, аби убезпечитися від COVID-19

Сомнолог радить обстежуватися при хропінні, аби убезпечитися від COVID-19

Укрінформ
Порушення здорового сну є головним чинником зниження імунітету проти вірусних інфекцій, зокрема, COVID-19.

На цьому наголосив лікар-сомнолог, президент ВГО «Українська асоціація медицини сну» Юрій Погорецький на пресконференції в Укрінформі, присвяченій Всесвітньому дню сну.

На думку лікаря-сомнолога, порушення здорового сну через хропіння та апное, що часто ускладнюється хронічними хворобами, призводить до зниження імунітету проти вірусних інфекцій.

«50% чоловіків віком від 19 до 60 років мають легкий ступінь апное - 5-15 зупинок дихання на годину. Тобто, половина всіх чоловіків перебуває в групі ризику, зокрема, щодо COVID. 80% гіпертоніків і пацієнтів з порушенням ритму мають порушення дихання уві сні. Якщо є цукровий діабет, зайва вага, метаболічний синдром, проблеми з ендокринною системою чи щитовидкою, то це вже 100% потрапляння до групи ризику щодо інсульту, інфаркту, вірусних пневмоній і COVID-19», - зазначив Погорецький.

Він наполягає, що діагностика, хірургія, наркоз та реабілітація у всіх медичних дисциплінах повинні починатися з діагностики та лікування порушень сну та дихання уві сні, надто в умовах COVID-19.

Читайте також: Українців закликають більше спати, щоб не заразитися вірусом

«Сомнологічний досвід показує, що пацієнти, які захворіли на COVID й потрапили до інтенсивної терапії, швидше виписувалися з мінімальними пошкодженнями. Також вони легше перенесли захворювання, ніж інші члени сім’ї, або й зовсім не захворіли на COVID, хоча перебували в одному приміщенні з хворими», - наголосив Погорецький.

Читайте також: Відмова від переведення часу: і від Москви відмінно, і для здоров’я краще

Лікар-сомнолог закликав завчасно проходити обстеження на хропіння та апное, як перший крок до убезпечення себе від вірусних захворювань, зокрема, COVID-19.

Всесвітній день сну відзначається у рамках проєкту Всесвітньої організації охорони здоров’я з проблем сну і здоров’я. За статистикою, від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя Землі є один або кілька симптомів розладу сну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-