«Z ZIK» отримав попередження від Нацради через концерт російської телекомпанії

«Z ZIK» отримав попередження від Нацради через концерт російської телекомпанії

Укрінформ
Телеканал "Z ZIK" отримав попередження через трансляцію концерту "Белые журавли" виробництва російської телекомпанії НТВ.

Як передає Укрінформ, таке рішення ухвалили члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на засіданні в четвер, повідомляє пресслужба регулятора.

"Телерадіокомпанії «Нові комунікації» (багатоканальне мовлення, логотип «Z ZIK»), м. Львів, рішенням Національної ради 11 березня оголошено попередження. Регулятор визнав, що мовник не дотримався вимог закону щодо оприлюднення інформації про авторів і виробників передачі-концерту «Белые журавли»", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 9 травня 2020 року в ефірі телеканалу «Z ZIK» було зафіксовано трансляцію у часовому проміжку із 20.59 до 21.58 концерту «Белые журавли», присвяченого Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, без зазначення імені автора чи авторів, назви й адреси виробника програми.

Під час позапланової безвиїзної перевірки ліцензіат надав Національній раді запитувані в нього документи, а також свої пояснення. Так, компанія стверджує, що фрагменти аудіовізуального твору-концерту «Белые журавли» – вибірково були лише частинами передачі «Деталі тижня з Катериною Романюк».

За результатами аналізу інформації, що є у відкритому доступі, передачу «Белые журавли» вироблено телекомпанією «Производство ООО «Фридом» по заказу АО «Телекомпания НТВ», Російська Федерація. Її загальний хронометраж становить 96 хвилин. Із цього загального обсягу ТОВ «ТРК «Нові комунікації» продемонструвало в незміненому вигляді під час показу передачі «Деталі тижня з Катериною Романюк» 58 хвилин 55 секунд. Таким чином, у своєму ефірі компанія використала значні фрагменти індивідуальної програми «Белые журавли» без зазначення імені автора чи авторів, назви і адреси виробника програми.

"Зазначений факт вказує на те, що вказана форма трансляції може мати ознаки приховування телевізійної продукції ВАТ «Телекомпанія НТВ», до якого Україною застосовано санкції, з метою надання технічної можливості використання українських телекомунікаційних засобів мовлення, що може створювати загрози інформаційній безпеці України і сприяти протиправній діяльності засобів масової інформації країни-агресора на території України", - зауважують у Нацраді.

Читайте також: Нацрада застосувала санкції до двох компаній, що мовлять із логотипом «НАШ»

Регулятор звертає увагу, що до телеканалу АО «Телекомпания НТВ» на три роки застосовано санкцію «обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування» відповідно до пункту 36 додатка 2 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21.06.2018 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію указом Президента № 176/2018.

"Отже, передача «Белые журавли» за всіма ознаками є індивідуальною передачею, яка має відповідну назву (її було оприлюднено під час трансляції), власний авторський знак і може бути використана незалежно від інших частин програми. Підстав для того, щоб розглядати вказану передачу як таку, що створена спеціально для того, щоб бути частиною іншої передачі, немає", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Закриття трьох проросійських каналів підтримують більшість українців - Єрмак

На основі цього Національна рада визнала порушення ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації» частини п’ятої статті 6, пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і оголосила йому попередження. Упродовж місяця із дня ухвалення цього рішення компанія повинна привести свою діяльність у відповідність вимогам чинного законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-