Нова COVID-хвиля в Україні характеризується більшою летальністю і важчим перебігом - вчені

Нова COVID-хвиля в Україні характеризується більшою летальністю і важчим перебігом - вчені

Укрінформ
Смертність від COVID-19 продовжує збільшуватися, середня кількість нових випадків COVID-19 може зрости до 10 тис. на добу.

Як передає Укрінформ, відповідний прогноз міжвідомчої робочої групи НАНУ, НАМН, КНУ ім Шевченка, Вінницького національного технічного університету оприлюднений на сайті Національної академії наук України.

“Смертність від COVID-19 продовжує збільшуватись і за 2–3 тижні може досягнути пікових значень осінньої хвилі. Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 10400 (обчислення за статистичною моделлю Prophet) і 8300 (обчислення за компартментною моделлю SEIR-U) протягом тижня 11–17 березня та 9900 (SEIR-U) протягом тижня 18–24 березня ”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фахівці розглянули кілька сценаріїв, і дійшли висновку що регіонами з найбільшою очікуваною кількістю інфікованих є Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Чернівецька області та місто Київ.

Читайте також: МОЗ оновило поділ на карантинні зони: до «помаранчевої» додалася ще одна область

Загалом прогнозні числові показники для України щодо середньої кількості нових інфікувань за день на 17 березня складуть 7181-10049 випадків при середньому значенні 8300. Середня кількість нових летальних випадків за день на 17 березня 133-191 при середньому значенні 162.

Середня кількість нових інфекцій за день на 24 березня, за даними дослідження, - 6044-15309 при середньому значенні 9916. Середня кількість нових летальних випадків за день на 24 березня - 149-219 при середньому значенні 184.

Наголошується, що ситуація в тих регіонах на заході України, де виникла нова хвиля, лишається важкою, проте вони більше не є головними драйверами епідемічного процесу. Зокрема, згідно з даними прогнозу, Івано-Франківська область демонструє ознаки проходження піку захворюваності, хоча завантаженість медичної системи та смертність, імовірно, все ще підвищуватимуться.

Загалом, за даними науковців, спостережувана летальність наблизилася до 2,9% серед хворих, зареєстрованих у дні поблизу 1 лютого, коли спостерігалася найменша кількість нових виявлень.

Читайте також: У Франківську важкі хворі по дві години чекають під COVID-лікарнею

"Нова хвиля характеризується більшою летальністю серед виявлених випадків і важчим перебігом серед людей середнього віку, ніж спостерігалося восени", - йдеться у дослідженні.

Прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 11–24 березня 2021 року складений міжвідомчою робочою групою представників Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Вінницького національного технічного університету та Національної академії медичних наук України з урахуванням світового досвіду математичного моделювання розвитку епідемії COVID-19, на основі статистичних даних про динаміку епідемії в Україні та країнах Європи.

Як повідомляв Укрінформ, з початку пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 1 425 522 людини, одужало 1 210 246 осіб, померло - 27 685 людей. За добу 10 березня зафіксовано 9 084 нових випадків COVID-19, померло 262 людини, одужало 5 330 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-