Видача незаконних дозволів на зброю: п'ятьом особам повідомили про підозру

Видача незаконних дозволів на зброю: п'ятьом особам повідомили про підозру

Фото
Укрінформ
Державне бюро розслідувань повідомило п'ятьом особам про підозру у справі щодо видачі незаконних дозволів на вогнепальну зброю за гроші.

Про це повідомляє пресслужба ДБР, передає Укрінформ.

Зокрема, повідомлено про підозру заступнику начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції, одному із керівників відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ НПУ у Донецькій області, працівнику відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ НПУ у Харківській області, засновнику та директору збройового магазину в Київській області.

"Дії учасників злочинної групи кваліфіковано за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України)", - поінформували у ДБР.

За даними слідчих, створив та очолив злочинну групу один із керівників Департаменту превентивної діяльності Нацполіції. До цієї групи входили працівники дозвільних систем деяких облуправлінь Нацполіції, працівники та власники магазинів із продажу зброї. Учасники групи за гроші, всупереч встановленому законом порядку, здійснювали оформлення та видачу громадянам дозволів на придбання та зберігання зброї різного типу, а також продовжували терміни дії дозволів на зберігання та носіння зброї.

Правоохоронці зазначають, що вартість «послуги» становила 5-10 тисяч гривень, а протягом місяця посадовці оформлювали понад 200 таких незаконних дозволів. Наразі слідством встановлено понад 800 фактів незаконної видачі дозволів на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної, холодної зброї, а також пристроїв, споряджених гумовими чи аналогічними снарядами несмертельної дії.

Крім того, триває перевірка законності видачі більш як 2 000 дозволів власникам зброї.

Під час розслідування одночасно проведено понад 50 обшуків у службових кабінетах, за місцем проживання та у транспортних засобах учасників схеми. Вилучено дозволи на володіння і придбання зброї, особові справи власників зброї, бланки, штампи, печатки, грошові кошти, зброю та патрони до неї без дозволів.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів, а також встановлюються інші особи, причетні до злочину.

Як повідомлялося, раніше голова Нацполіції Ігор Клименко заявив про викриття корупційної схеми видачі дозволів на зброю за участю службовців НПУ, і відповідна дозвільна служба розформована.

Читайте також: У Авакова - категорично проти послаблення обігу короткоствольної зброї

1 березня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що у МВС планують зняти з Нацполіції функцію видачі дозволів на зброю.

2 березня глава МВС Арсен Аваков заявив, що в Україні короткоствольну зброю мають мати виключно службовці правоохоронних органів.

Фото: dbr.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-