Суд зобов’язав НАЗК виплатити ₴7 мільйонів ексвласнику серверів Реєстру декларацій

Суд зобов’язав НАЗК виплатити ₴7 мільйонів ексвласнику серверів Реєстру декларацій

Укрінформ
Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ «Алтаюр» до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), зобов'язавши останнє сплатити компанії близько 7 млн гривень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

«Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов ТОВ «Алтаюр» до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Позов стосувався повернення обладнання, яке раніше використовувалося для роботи Реєстру декларацій, та стягнення з НАЗК коштів щодо його оренди в розмірі 8 млн гривень. Суд розглянув справу та частково задовольнив позов, зобов’язавши НАЗК повернути обладнання та стягнути з державного бюджету близько 7 млн гривень», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Понад 10 тисяч чиновників уникли покарання за неподання декларацій – НАЗК

НАЗК планує оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції. В агентстві зазначають, що вартість обладнання в різні роки становила до 3,2 млн гривень, тому стягнення в розмірі близько 7 млн гривень є необґрунтованим. Крім того, у квітні 2020 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) наклав на обладнання арешт. Згадане майно є доказом у кримінальній справі, а постановлене Господарським судом міста Києва рішення суперечить рішенню ВАКС.

Також в НАЗК підкреслюють, що суд не врахував поданий Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою позов в інтересах НАЗК щодо визнання договору, який був підставою виникнення спірних правовідносин, недійсним.

Як повідомлялося, раніше Господарський суд міста Києва закрив провадження за одним позовом ТОВ «Алтаюр» до НАЗК й відмовив у задоволенні другого позову.

НАЗК заявило, що планує подати позов до власників серверів Рестру декларацій - ТОВ «Алтаюр» - для, зокрема, повернення коштів, переплачених за оренду їх обладнання. Глава НАЗК Новіков, коментуючи вартість оренди обладнання, наголосив, що є очевидний факт розтрати і привласнення бюджетних коштів.

Глава НАЗК також зазначив, що дружина власника компанії «Алтаюр» Андрія Мартиненка, на чиїх серверах Національне агентство з питань запобігання корупції зберігає декларації чиновників, працює в Конституційному Суді. Новіков стверджує, що про це НАЗК дізналось лише після резонансного рішення Конституційного Суду від 27 жовтня, яким було скасовано статтю закону, за якою НАЗК має зберігати та оприлюднювати декларації, додав він.

Читайте також: НАЗК планує перезапустити реєстр декларацій

Водночас Новіков наголосив, що наразі на сервери компанії «Алтаюр», де зберігаються декларації, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) наклав арешт, а Апеляційна палата визнала цю ухвалу законною. Цими рішеннями сервери фактично захищені від будь-якого впливу.

27 жовтня Конституційний Суд ухвалив рішення за поданням депутатів із фракції ОПЗЖ, скасувавши кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.

4 листопада із повідомлень у ЗМІ стало відомо, що ТОВ «Алтаюр», яке володіє серверами для реєстру е-декларацій, начебто звернулось до Окружного адмінсуду Києва з вимогою припинити зберігання декларацій. Адвокат «Алтаюру» посилається на резонансне рішення КС від 27 жовтня, який скасував статтю закону, за якою Нацагентство з питань запобігання корупції має, серед іншого, зберігати та оприлюднювати декларації.

НАЗК орендувало сервери для реєстру в ТОВ «Алтаюр» з 2017 року. На початку 2020 року Нацагентство не продовжило договір з ТОВ, запідозривши у завищенні ціни оренди. Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом арештували.

19 травня 2020 року «Алтаюр» виступило із заявою про погрози і тиск з боку працівників НАЗК. Компанія заперечила будь-які порушення законодавства у своїх діях. Компанія «Алтаюр» надавала свої сервери і обладнання для функціонування реєстру з моменту його запуску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-