Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо дострокового звільнення довічно засуджених

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо дострокового звільнення довічно засуджених

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, спрямований на виконання рішень ЄСПЛ щодо можливості дострокового звільнення осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.

Як передає кореспондент Укрінформу, за відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту №4048 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини», на сьогодні нормами КК не передбачено застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.

«Зазначене було констатовано Європейським судом у рішенні «Петухов проти України (№2)» (заява №41216/13), яке набуло статусу остаточного 09 вересня 2019 року, як порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод (далі – Конвенція) у зв’язку з ненаданням заявнику належної медичної допомоги під час тримання його під вартою, а також у зв’язку з тим, що покарання заявника у виді довічного позбавлення волі не підлягало скороченню», - зазначається у записці.

На виконання цього рішення пропонується серед іншого внести зміни до статті 154 Кримінально-виконавчого кодексу (КВК), якими передбачається, що засуджені до довічного позбавлення волі складають особистий план реінтеграції у суспільство та додають його до подання щодо можливості представлення до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким або умовно-дострокового звільнення.

Читайте також: Україна — у трійці країн Ради Європи за кількістю позовів до ЄСПЛ

Також пропонується внести зміни до 151-ї статті КВК, якою передбачається, що засудженим до довічного позбавлення волі може бути подано клопотання про його помилування після відбуття не менше десяти років призначеного покарання.

Окрім того, на виконання рішення ЄСПЛ у справах «Василь Іващенко проти України» та «Найдьон проти України» (набули статусу остаточних у 2011 та 2012 роках), якими констатовано обмеження надання документів стосовно кримінального провадження, пропонується доповнити частину першу статті 8 КВК положенням, що закріплює право засуджених звертатися до суду через адміністрацію установи виконання покарань із заявами про надання електронних копій матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи) та долучених документів.

На виконання рішення ЄСПЛ у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України» стосовно права на страйк пропонується внести зміни до статті 18 Закону України «Про транспорт», якими визначається, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

У статті 24 Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» автори пропонують визначити, що у разі введення надзвичайного стану може бути заборонено проведення страйків. За умов воєнного стану проведення страйків забороняється.

Читайте також: Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, необхідний для відновлення роботи ВККС

Депутати також схвалили у першому читанні 313 голосами пов’язаний законопроєкт №4049 «про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини», якими вносять необхідні зміни до кодексів на виконання вищезазначених рішень ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-