Розстріли на Інститутській: суд допитує Кличка як свідка захисту

Розстріли на Інститутській: суд допитує Кличка як свідка захисту

Укрінформ
Святошинський райсуд міста Києва на засіданні у справі про розстріли учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо двох обвинувачених ексберкутівців Сергія Тамтури й Олександра Маринченка допитує як свідка захисту мера Києва Віталія Кличка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Наразі Кличко повідомив, що політпартія «Удар» включилася в акції протесту наприкінці 2013 - на початку 2014 років від моменту непідписання тодішнім президентом Віктором Януковичем угоди про асоціацію з ЄС.

За його словами, від початку виникнення Майдану ніякої структури у нього не було, це був просто протест людей.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд не зміг допитати свідка та переніс засідання

«Спочатку були студентські протести, потім – протест на жорстке реагування МВС щодо подій із студентами, яких побили... Майдан відновився не як політичний інструмент чи представництво політичних партій. Можу нагадати, що після побиття студентів у Києві приблизно вийшло біля 1 мільйона людей. Я не знаю жодної партії, яка б у Києві мала б представників у такій кількості», - сказав Кличко.

Мер столиці зазначив, що однією з ключових складових виходу людей на вулиці у той період була несправедливість по відношенню до громадян. «На Майдані завжди були присутні люди різних поглядів, але їх об’єднувала одна з складових – приєднання до європейської родини нашої країни», - розповів Кличко.

За його словами, він чітко не пам’ятає склад Ради Майдану, але туди точно входили Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк та інші.

Як повідомляв Укрінформ, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд допитав колишнього беркутівця

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: суд допитав ексглаву МЗС Кожару

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

У подальшому суд розглядатиме справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

Фото: Віталій Кличко /Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-