Тупицький заявив, що не піде на допит у ДБР

Тупицький заявив, що не піде на допит у ДБР

Укрінформ
Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький заявив, що отримав від Державного бюро розслідувань повістку про виклик на допит в якості свідка, але не вважає за потрібне у нинішній ситуацій туди йти.

Про він заявив на брифінгу 30 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу одразу сказати, що не з'явлюся на допит. Фактично пред'явлена мені підозра. Який же я свідок після цього? У свідка є одні права, а в підозрюваного – інші права», - сказав Тупицький.

Він також заявив, що у четвер близько 23 год його шукали слідчі ДБР для вручення йому повістки в якості свідка. А в п'ятницю надійшла офіційна повістка на електронну пошту КСУ.

Читайте також: КСУ можна реформувати, але в конституційний спосіб — Тупицький

«Навіщо в одинадцять годин ночі шукати голову Конституційного Суду, заходити у будинок, де є консьєрж і питати, як голова суду приїздить, з охороною чи ні, якими під’їздами користується, в який час це відбувається. Це двоє слідчих Державного бюро роздувань», - сказав Тупицький.

Читайте також: Голова КСУ заявляє, що не знав, як задекларувати кримську землю

Він також заявив, що його виклик на допит у ДБР пов’язаний зі справою 7-річної давнини про втручання в автоматичний розподіл справ у Вищому господарському суді, у якій його вже допитували в ГПУ, і тоді всі питання були вичерпані.

“Мене викликали на допит в Генпрокуратуру по цій справі, по якій вчора мене розшукували, я дав свідчення по цій справі. На цьому вичерпаний був мій допит і все закінчилось. Змінився генеральний прокурор, був прокурор Рябошапка (Руслан Рябошапка, генеральний прокурор України у 2019-2020 році — ред.). Мої “друзі” в кавичках, хотіли, щоб Рябошапка вручив підозру - не пішов Рябошапка на це, не знайшов підстав... Пройшло сім років. Як тільки РНБО почало давати відомості, що суддів потрібно притягувати до відповідальності, знову виникло це питання по цій же справі, яка лежала, передана в органи ДБР уже давно... Що робить НАЗК? Обкладує вдогонку сплошними перевірками. Треба ще подивитися їхні положення, до речі, у відношенні, якщо проводилась повна перевірка, не витребуються ті дані, які вже перевірені. Зараз витребуються незрозумілі дані. Я оскаржую їх у суді, суд зупиняє припис, який я вважаю незаконним, який видає голова НАЗК - він іде впливати на апеляційний суд... Я все таки сам себе поважаю, я буду боротися до кінця. Я - суддя КС. Фальсифікації тут не пройдуть”, - заявив Тупицький.

Він зазначив, що цю справу було відкрито, коли генеральним прокурором України був Юрій Луценко.

Читайте також: З КСУ намагаются сворити «кнопочний» суд — Тупицький

“Мене коли викликали у генпрокуратуру слідчий, в якості свідка, зі мною погоджували дату і час. Потім я отримував повістку і цивілізовано проводили цей допит. Нема тут нічого такого. Чи це тиск на суддів, чи не тиск?.. Була порушена справа ще у 2013 році про втручання в автоматичний розподіл справ. Але вона не закінчилася провадженням, тому про винуватість якихось осіб зараз не можна говорити... Справа стосується вищого господарського суду. Але ж перевірялися і нижчі суди, щоб побачити системність цього явища”, - заявив Тупицький.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що розгляд Конституційним Судом положень антикорупційного законодавства в закритому режимі був прямим порушенням ст. 147 Конституції.

28 жовтня, о 19:00, Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій.

29 жовтня в НАЗК заявили, що Конституційний Суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. А відтак - заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів. Тоді ж Президент оголосив про скликання термінового закритого засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

Читайте також: Розпорядження про поновлення доступу до е-декларацій - уже на Урядовому порталі

29 жовтня Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні, ініційованому Президентом, прийняв розпорядження, яке зобов’язало Національне агентство з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. 29 жовтня, близько опівночі, Національне агентство з питань запобігання корупції поновило публічний доступ до Реєстру декларацій.

До Єдиного реєстру судових розслідувань внесли кримінальне провадження щодо суддів Конституційного суду та направили його до Державного бюро розслідувань. Заяву про правопорушення подав напередодні народний депутат від «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Зранку 30 жовтня під Конституційним Судом проходить акція на знак протесту проти скасування антикорупційної реформи. КСУ закидали димовими шашками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-