Нацрада позапланово перевірить канал

Нацрада позапланово перевірить канал "Еспресо"

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила на засіданні 24 вересня позапланову виїзну перевірку телеканалу «Еспресо» (ТОВ «ГОЛДБЕРРІ», м. Київ).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич, згідно з постановою Верховної Ради України від 08.11.2018 року про відзначення на державному рівні 75-их роковин початку депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках українців - автохтонних мешканців цих регіонів, щороку в другу неділю вересня в Україні відзначався День пам’яті українців – жертв примусового виселення з цих регіонів.

«За результатами моніторингу мовлення ТОВ «ГОЛДБЕРРІ», м. Київ, 13 вересня 2020 року зафіксована відсутність в ефірному часі інформації про День пам’яті у проміжку часу з 00 годин до 24:00; відсутність оголошення о 12:00 «хвилини мовчання» із супроводженням звуку метронома; відсутність на екрані відповідного стилізованого зображення або палаючої свічки у проміжку часу з 00 годин до 18:50, що є ознаками порушення вимог пункту 4 Правил ведення мовлення на телерадіоканалах у дні трауру, скорботи, жалоби та Дні пам’яті, пунктів а, б частини 1-ої, статті 59-ої Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Тому проєкт рішення пропонується призначити позапланову виїзну перевірку діяльності ТОВ «ГОЛДБЕРРІ», м. Київ», - сказав Зіневич.

За таке рішення учасники засідання проголосували одноголосно.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада 21 травня ц.р. призначала позапланову виїзну перевірку телексну «ЕСПРЕСО» у зв’язку із зафіксованими ознаками порушень умов ліцензій за «трансляцію програм/передач іноземного виробництва загальним обсягом 1 год. 11 хв. на добу (4,93% від загального обсягу мовлення)», а саме «Радіо Свобода» та «ВВС NEWS Україна». Це є ознакою порушення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки ліцензіатом зменшено мінімальну частку національного аудіовізуального продукту, якого за ліцензією має бути не менше 24 год. на добу (100%).

Своєю чергою на «Еспресо» назвали перевірку від Нацради «незаконним тиском з метою протидії поширенню в інформаційному просторі демократичних цивілізованих цінностей». На телеканалі зазначили, зокрема, що співпраця з "Радіо Свобода" розпочалася ще з часів Майдану і триває дотепер, з 2014 року "Еспресо" проходив кілька планових перевірок Нацради і жодних зауважень з приводу цих програм у Нацради не було. Крім того, програми "Радіо Свобода" знімаються в Україні і не є програмами іноземного виробництва.

Читайте також: Нацрада поновлює процес обрання нових членів наглядової ради НСТУ

Водночас на "Еспресо" повідомили, що ще 16 березня звернулися до Нацради з заявою внести зміни до ліцензії, пов’язані з показами програм іноземного виробництва, якими є також програми української служби BBC, кінцевий строк розгляду цієї заяви закінчився 26 березня. На телеканалі розцінили нерозгляд вказаної заяви як порушення з боку Нацради та назвали це "тиском на телеканал з метою перешкоджання його розвитку". На каналі переконані, що якби заява була розглянута вчасно відповідно до закону, "ніякого "порушення", про яке згадує Нацрада, не було би".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-