Загрозлива тенденція: голова ВРП заявляє про

Загрозлива тенденція: голова ВРП заявляє про "кадровий голод" у судах

Укрінформ
В Україні вакантні третина суддівських посад, ще понад 30% суддів мають право піти у відставку.

Про це заявив голова Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Овсієнко під час VIII Міжнародного судово-правового форуму у Києві, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВРП.

"Тенденція справді загрозлива: 32% суддівських посад вакантні, понад 30% суддів мають право на відставку. Кожного тижня ВРП розглядає все нові й нові заяви про відставку. Упродовж півтора року дев’ять судів не здійснювали правосуддя через відсутність в їх складі повноважних суддів. Значна частина апеляційних судів укомплектована менше ніж на половину. Вплив кадрового голоду в апеляційних судах дуже негативний, адже набрання рішенням законної сили пов’язують саме із судом апеляційної інстанції", – сказав він.

На його переконання, законодавчі зміни у сфері правосуддя мають бути спрямовані на поновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і, як результат, наповнення судової системи новими кадрами.

За його словами, наразі найактуальнішими є заходи щодо стабілізації судової системи та ліквідації кадрового дефіциту.

Овсієнко висловився за ухвалення проєкту закону № 3711 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

Читайте також: Голова ВРП: вакантними є понад 2000 посад суддів усіх юрисдикцій та інстанцій

Голова ВРП наголосив, що запропоновані законопроєктом зміни покликані привести законодавство у відповідність з рішеннями Конституційного Суду. Крім того, вони дадуть можливість Вищій раді правосуддя сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів і запустити процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів, вирішити інші питання суддівської кар’єри.

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня 2020 року Вища рада правосуддя розпочала розгляд 467 рекомендацій кандидатів на посади суддів з відборів 2012, 2013, 2017 років, які претендували на вакантні посади суддів місцевих загальних судів.

Так, протягом квітня - червня за результатом розгляду вказаних рекомендацій ВРП направила Президенту подання на призначення понад 430 кандидатів на посади суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-