Система протипаводкового захисту є недостатньо дієвою – Рахункова палата

Система протипаводкового захисту є недостатньо дієвою – Рахункова палата

Звіт
Укрінформ
З 2015 року в Україні фактично призупинено будівництво і реконструкцію протизсувних і протиселевих споруд, а фінансування капітальних ремонтів споруд, які виконують функції протипаводкового захисту, з 2009 року призупинено взагалі.

Про це йдеться у Спільному звіті про результати міжнародного аудиту попередження та ліквідації наслідків паводків, повідомляє пресцентр Рахункової палати.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, паводки є одними з найбільш поширених природних катастроф у світі, а збитки від них щороку складають близько 40 млрд дол. США. За даними ООН, протягом 1997-2017 років у світі від паводків постраждало 76 млн осіб - це 86% потерпілих від усіх стихійних лих за цей період.

"В Україні протягом 2005-2015 років, події, пов’язані з водним фактором, переросли в надзвичайні ситуації у 56 випадках. Сумарні збитки лише від паводка 2008 року становили понад 5,7 млрд грн. Тільки з державного бюджету на ліквідацію наслідків цього стихійного лиха було спрямовано 3,5 млрд грн. Крім того, пів мільярда гривень Уряд виділив з резервного фонду на виплату матеріальної грошової допомоги сім’ям загиблих і постраждалому населенню", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що система фінансування протипаводкових заходів потребує удосконалення та не задовольняє потреби в коштах. Існує необхідність у покращенні прогнозованості ризиків затоплень у майбутньому.

За даними ПРООН, в середньому на кожен євро, вкладений у запобігання паводкам, збитки, спричинені паводками, зменшуються на сім євро.

Читайте також: Зеленський - про паводки: Час зайнятися укріпленням берегів

Міжнародний аудит проведено у рамках діяльності робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, під координацією Рахункової палати та за участю вищих органів аудиту Білорусі, Грузії, Польщі, Сербії, Туреччини та Європейського суду аудиторів.

Як повідомляв Укрінформ, інтенсивні опади 22-24 червня призвели до паводків у п'яти областях Західної України. За оцінками уряду, потоп перевершив за масштабом паводок 2008.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-